Prinos de laudă adus Sfântului Mercurie la biserica sa din cartierul bucureştean Titan
Pentru creştinii ortodocşi, data de 25 noiembrie are o însemnătate duhovnicească deosebită, în această zi fiind pomenit un sfânt care s-a distins între miile de martiri ai Bisericii prin viaţa lui aleasă şi mărturisirea cu mult curaj a credinţei în Mântuitorul Hristos, Sfântul Mare Mucenic Mercurie. Cu acest prilej, biserica din cartierul bucureştean Titan închinată lui şi-a sărbătorit hramul întru bucurie duhovnicească, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi şi diaconi sub protia părintelui protosinghel Vasile Pîrjol, stareţul Mănăstirii Cernica.
Din soborul de clerici care au slujit la Sfânta Liturghie au făcut parte părintele Florin-Nectarie Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală, părintele paroh Paul Lepădatu, părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală, părinte Mihail Peneş, protoiereu al Protopopiatului Vălenii de Munte, judeţul Prahova, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
Părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc a vorbit la finalul Sfintei Liturghii despre această zi de sărbătoare a parohiei ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Mercurie. „Am avut bucuria să îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie şi am văzut că pelerinii şi credincioşii se apropie cu credinţă şi cu rugăciune fierbinte faţă de sfinţii ocrotitori şi tămăduitori de suflete şi trupuri, mai ales în această perioadă în care suntem greu încercaţi. Avem nădejde la acest mare sfânt, care a fost întărit în credinţă de mai multe ori de îngerul Domnului, care l-a chemat la nădejde. Suntem convinşi că toţi cei care au venit cu credinţă şi s-au rugat sfântului mucenic au primit binecuvântarea lui Dumnezeu şi întărirea sfântului, dar şi sănătatea sufletească şi trupească”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală.
În tezaurul sacru al parohiei se află şi o raclă în care se păstrează un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Mercurie, care a fost aşezată spre închinare într-un baldachin din curtea bisericii. Pentru pelerini şi închinători, parohia a pregătit 600 de pachete cu produse alimentare, care au fost distribuite de voluntari cu respectarea măsurilor igienico-sanitare recomandate de autorităţi.
Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Mercurie” a fost construită între anii 2003 și 2004, iar lucrările la pictura interioară au început în anul 2007. Veşmântul pictural realizat în tehnica mozaic a fost finalizat în cursul acestui an, slujba de sfinţire a sfântului lăcaş fiind săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 5 septembrie.