Mănăstirea Arbore din Suceava a fost redeschisă
În ziua prăznuirii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Mănăstirea Arbore din Suceava a fost redeschisă, părintele protosinghel Porfirie Pescaru fiind instalat stareț al așezământului. Hirotesia a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a oficiat apoi Sfânta Liturghie. Tot vineri a binecuvântat și noul lăcaș de cult din comună, închinat Sfinților Români.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a evidențiat cât de importante au fost rolul și misiunea Sfântului Ioan, făcând referire la icoana care înfățișează cunoscuta scenă Deisis, în care Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul sunt reprezentați mijlocind înaintea Domnului Iisus Hristos.
La final, ierarhul a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii Mănăstirii Arbore trecuți la Domnul.
În urma ședinței Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscoiei Sucevei și Rădăuților din data de 21 octombrie 2021, a fost aprobată restabilirea vieții monahale la Mănăstirea Arbore cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.
Ctitoria boierească, construită din cărămidă şi piatră, se remarcă printr-o arhitectură deosebită, întâlnită atunci pentru prima dată în zona Moldovei, dar și prin pictura exterioară care îmbină armonios elemente orientale și occidentale, realizată de zugravul Dragoș Coman.
În pronaosul bisericii se află mormântul ctitorului, sub un baldachin de piatră sculptată, și mormântul soției acestuia, roaba lui Dumnezeu Iuliana.
Din cauza intemperiilor vremii din secolele XVII și XVIII, construcția și pictura s-au degradat, dar cu toate acestea, începând din anul 1909, în diferite perioade, biserica Mănăstirii Arbore s-a bucurat de o serie de reparații care au vizat consolidarea și restaurarea acesteia.
În ultimii ani, lăcașul de cult a avut rol de biserică de parohie.