Ședința Asociației Juriștilor Ortodocși, la Palatul Patriarhiei
Întâlnirea consilierilor juridici ai eparhiilor din țară ale Bisericii Ortodoxe Române a continuat joi, 17 iunie 2021, în Sala Colloquium a Palatului Patriarhiei, cu ședința Asociației Juriștilor Ortodocși (AJO). Au fost aprobate cererile de adeziune în cadrul AJO și au fost aleși noi membri ai organismelor de conducere ale AJO pentru un nou mandat de patru ani.
Întâlnirea a fost moderată de părintele Ionuț‑Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, care a prezentat ordinea de zi și a explicat, totodată, nevoia implicării specialiștilor în Drept apropiați atât de valorile Bisericii, cât și de cele naționale de a cunoaște și de a afirma un anumit specific bisericesc.
„Adunarea Generală a Asociației Juriștilor Ortodocși din anul 2021 a avut o ordine de zi care a inclus, pe de o parte, alegerea noului consiliu director, întrucât mandatul consiliului director anterior a expirat. Pe de altă parte, s‑au analizat domeniile în care sunt implicați mirenii credincioși ortodocși drept consultanți sau ca persoane care exprimă puncte de vedere privitoare la relația între stat și Biserica Ortodoxă Română sau la diverse domenii de interes comun, precum ora de religie, învățământul confesional sau problematica cimitirelor. Toate acestea trebuie să fie cunoscute de către colaboratorii juriști neangajați la centre eparhiale, unii dintre ei fiind membri ai consiliilor parohiale, consiliilor eparhiale, adunărilor eparhiale, iar experiența lor să fie valorificată. Astfel, trebuie să aibă un for prin care să poată să aducă într‑un mod organizat, instituțional, contribuția lor la ceea ce înseamnă buna reglementare a relațiilor între legislația în stat și specificul bisericesc. Este și un mod în care avocați, notari, executori judecătorești, profesori universitari în domeniul juridic sunt mai bine informați despre specificul bisericesc și despre legislația aceasta, tocmai pentru că sunt numeroase situații în care se apelează la avocați pentru anumite dosare de retrocedări sau probleme care necesită o specializare și mai mare pe domeniul legislației de stat”, a spus părintele vicar administrativ Ionuț‑Gabriel Corduneanu.
După prezentarea membrilor Asociației Juriștilor Ortodocși participanți, au fost depuse cereri de adeziune în cadrul asociației și aprobate de Adunarea Generală a AJO.
De asemenea, au fost aleși membrii organismelor de conducere ale AJO pe perioada 2021‑2025 pe structura președinte, cinci vicepreședinți, secretar și cenzor.
La final, au fost stabilite obiectivele noii conduceri a asociației.