Sfântul Teodor Stratilat sărbătorit în Capitală
Sărbătoarea Sfântului Teodor Stratilat, prăznuit ieri în Biserica Ortodoxă, a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii parohiei bucureștene „Sfânta Fecioară Maria”-Dristor, sfântul fiind cel de-al doilea ocrotitor al locașului de închinăciune. Pentru a marca acest moment a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de slujitori, iar la final a fost făcut un parastas pentru ctitorii și miluitorii bisericii care au trecut la Domnul.
Evenimentele dedicate hramului au debutat cu o seară înainte, respectiv miercuri seara, când au fost săvârşite slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat. Credincioșii care au participat la slujbă au primit după ce au fost miruiți câte o iconiţă cu sfântul serbat.
Ieri, în ziua de prăznuire a sfântului, un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie, iar la final slujba Parastasului pentru odihna celor adormiţi, a ctitorilor şi tuturor făcătorilor de bine ai acestei sfinte biserici. În cuvântul de învățătură rostit, părintele paroh Adrian Niță a vorbit despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Stratilat şi despre importanţa acestuia în viaţa noastră şi mai cu seamă a acelora care îl au ca ocrotitor.
„Din viaţa sfântului înţelegem că au fost oameni care şi-au dat viaţa pentru Hristos, care L-au mărturisit pe Mântuitorul cu propriul lor sânge. De aceea martirii fac parte dintr-o ceată foarte importantă în Împărăţia lui Dumnezeu. Pentru noi trebuie să fie un model de jertfă pentru aproapele, să jertfim din propriile plăceri şi patimi, ca astfel să semănăm cu sfinţii”, a spus părintele paroh Adrian Niţă.
Părintele Ioan Gheorghe Ţeugea ne-a vorbit despre cum a devenit Sfântul Teodor Stratilat ocrotitor al acestui sfânt locaş de închinăciune.
„Am dedicat biserica mare praznicului împărătesc al Naşterii Maicii Domnului, sărbătorit la 8 septembrie, iar paraclisul de la demisol, Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, pomenit la 8 februarie. Sunt, aşadar, două hramuri în ziua a opta: biserica mare la începutul anului nou bisericesc şi paraclisul în a doua lună a anului nou calendaristic. Cu sprijinul Comitetului parohial şi al Consiliului parohial, toţi cei prezenţi la Biserica `Sfânta Fecioară Maria”-Dristor au primit câte un pachet cu alimente.
Credincioșii care au participat la sărbătoarea parohiei bucureștene au primit la final pachete cu alimente, părinții slujitori, prin grija și implicarea Consiliului și Comitetului parohial pregătind peste 250 de pachete cu alimente.
Un mărturisitor curajos
Sfântul Teodor (†320) a trăit pe vremea împăratului Liciniu, fiind cu neamul din Evhaita. El era în oaste stratilat, adică general. Auzind însă împăratul că Teodor s-a îndepărtat de cinstirea zeilor păgâni şi că se ostenea cu propovăduirea credinţei în Hristos, îndemnându-i pe toţi să renunţe la închinarea la idoli, a hotărât să îl cerceteze el însuşi. A mers, deci, împăratul în Heracleea şi, la cererea Sfântului Teodor, i-a dat acestuia îngăduinţa să ia idolii de aur acasă la el spre a-i cinsti după datină. Dar, ducându-i acasă, sfântul a sfărâmat idolii în bucăţi şi i-a împărţit săracilor. A doua zi, Maxenţiu sutaşul i-a spus împăratului că a văzut capul de aur al zeiţei celei mari, Artemida, că era purtat de un sărac. Iar acela, fiind întrebat, a mărturisit că de la Teodor Stratilat l-a primit. Auzind acestea, împăratul l-a supus pe Sfântul Teodor la chinuri groaznice şi în cele din urmă a poruncit să i se taie capul. Sfintele sale moaşte au fost duse în anul 1260 la Veneţia, unde se află şi astăzi.