Volum dedicat formelor de organizare și funcționare a monahismului ortodox
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane”. Lucrarea, apărută la Editura BASILICA, este coordonată de pr. prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, și reunește referatele susținute în cadrul sesiunilor de comunicări științifice ale simpozionului internațional omonim organizat de Patriarhia Română în zilele de 24-26 mai 2021.
Evenimentul a fost moderat de pr. lect. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a subliniat în deschidere necesitatea unor astfel de evenimente pentru instituția de învățământ universitar teologic pe care o conduce: „În calitate de decan al acestei instituții de învățământ teologic mărturisesc că îmi doresc ca facultatea noastră să transmită nu numai la nivel formal, în cadrul cursurilor, informații folositoare, ci să fie și un centru de dezbateri, prelegeri și prezentări de volume. Tema monahismului este foarte importantă pentru că, în creștinismul ortodox, monahismul are o importanță și o influență fundamentală, iar implicațiile monahismului pot fi înțelese și analizate din mai multe perspective. (...) Ne bucurăm că lansarea acestei cărți are loc la facultatea noastră și sperăm că evenimentul reprezintă începutul unor momente similare, pentru că avem nevoie de astfel de întâlniri în care să descoperim cărți și autori noi”.
În continuare a luat cuvântul Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a vorbit despre vocația monahală și necesitatea cunoașterii istoriei organizării și funcționării monahismului ortodox. „Pentru a regăsi și păstra familiarizarea interiorității este necesar să ne întoarcem la valorile promovate de viața spirituală autentică a retragerii din lume, pentru a ne explora interioritatea şi a-L găsi pe Dumnezeu. De aceea, Sfinţii Părinţi vorbeau ucenicilor despre o măsură înaltă a întâlnirii cu Dumnezeu prin interioritate: «Noi avem mereu schitul (chilia) împreună cu noi oriunde am merge și, ori de câte ori vrem, putem intra ca sihaștri, ca pustnici, înăuntrul acestui schit. Fratele trup este schitul, este chilia, iar sufletul este sihastrul, ascetul, care locuiește înăuntru ca să se roage lui Dumnezeu, să mediteze şi să contemple profunzimea cuvintelor Domnului». În această chilie nevăzută, neîngrădită de pereți, observa cu secole înainte Sfântul Ambrozie al Mediolanului, Iisus ne invită să intrăm atunci când spune: «Când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău care este acolo, în ascuns, și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti» (Matei 6, 6). (...) Cunoașterea istoriei organizării și funcționării monahismului ortodox și a contribuției acestuia la întreaga viață spirituală a Bisericii, sub toate formele ei de manifestare - de la slujirea liturgică, administrativă, duhovnicească la promovarea culturii, a artelor specifice, precum caligrafierea de manuscrise, tipărirea de carte bisericească, a lucrărilor cu profil istoric, literar sau de alt gen, scrise de monahi, dar şi arhitectură, pictură, iconografie, broderie, muzică, este un act de demnitate şi o datorie a noastră de a respecta, de a păstra şi promova valorile spirituale, istorice şi culturale ale monahismului ortodox”, a reliefat Preasfinția Sa.
O alocuțiune a fost rostită și de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a evidențiat temele tratate în noul volum: „Temele abordate de participanții la simpozionul amintit au scos în evidență multe trăsături ale monahismului ortodox. Volumul de față tratează destul de bine aspecte din viața monahală încă din primul mileniu, până în prezent. Monahismul este privit ca o formă de organizare spirituală în care omul Îl caută pe Dumnezeu și încearcă să se desăvârșească întâlnindu-se cu Dumnezeu în rugăciune și în viața de zi cu zi în mănăstire. Monahismul a marcat istoria Bisericii și sunt multe aspecte pe care trebuie să le observăm în istoria monahismului ortodox, iar în acest volum se găsesc multe informații atât despre monahismul ortodox, cât și despre formele de organizare din primul mileniu, perioada evului mediu, perioada fanariotă, secolul al 19-lea și în secolul 20. Monahismul a fost influențat de starea societății din vremurile respective. Sunt studii foarte interesante legate de monahism în secolul al 19-lea, în perioada reformelor lui Alexandru Ioan Cuza și înainte de el. Volumul este foarte important, pentru că cei care vor să afle informații despre monahism le pot găsi în acest volum, unde studiile sunt bine elaborate”.
Printre vorbitori s-a numărat și părintele prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal și coordonatorul acestui volum. „Inițiativa acestui simpozion a aparținut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, am organizat acest simpozion într-o perioadă în care totul era închis. Am început acest proiect pentru a identifica posibilități ca sufletele noastre să rămână vii într-o perioadă de încercare pentru noi toți. Simpozionul s-a desfășurat în trei zile și a avut zece sesiuni, participând vorbitori din țară și din străinătate, care au încercat să prezinte formele și modul de organizare al monahismului ortodox. Am încercat să oferim aceste răspunsuri și pentru că astăzi, când avem o multitudine de publicații, apar și diferite teorii inedite. (...) Am dorit să vedem care sunt modalitățile prin care Biserica a înțeles această nouă realitate a ei începută cumva formal la final de secol 3 și foarte consistent în secolul al 4-lea și cum a reușit să o organizeze, dar și care este fundamentul organizării noastre ca Biserică”, a spus pr. prof. dr. George Grigoriță.
La final, au mai rostit alocuțiuni monahia Atanasia Văetiși de la Mănăstirea Stavropoleos și arhid. lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.