În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion internaţional dedicat monahismului ortodox
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală a debutat luni, 24 mai, Simpozionul internaţional intitulat „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane”, care se desfăşoară în mediul online. În cadrul acestor întâlniri, participanţii susţin prelegeri care au ca tematică organizarea vieţii monahale în primul mileniu creştin şi aplicabilitatea actuală a prevederilor existente în acea perioadă.
Simpozionul are loc în perioada 24-26 mai 2021, iar invitaţii îşi prezintă lucrările online, prin intermediul unei platforme de comunicare digitală. Pe parcursul celor trei zile se desfăşoară zece sesiuni de comunicări, acestea fiind grupate în mod tematic. Fiecărei sesiuni îi revine câte un moderator care îi prezintă pe participanţi şi facilitează discuţiile care au loc la final, pe baza prelegerilor expuse.
Prima prelegere prezentată în cadrul acestui simpozion a aparţinut arhid. prof. dr. George Grigoriţă, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Vorbind despre importanţa organizării unui astfel de eveniment, acesta a afirmat: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică şi Artă Sacră al Facultăţii de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» a Universităţii din Bucureşti, împreună cu Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Bucureştilor, organizează în primele trei zile ale acestei săptămâni un simpozion internaţional dedicat integral monahismului. Tema lui este aceea a organizării şi funcţionării vieţii monahale, motiv pentru care titlul său este «Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane». Invitaţi la acest simpozion sunt ierarhi din Biserica Ortodoxă Română şi din alte Biserici Ortodoxe Autocefale, profesori de la facultăţile de teologie ortodoxă din România şi din alte ţări, dar şi specialişti, exarhi de mănăstiri, stareţi şi monahi preocupaţi de studiul organizării vieţii monahale. Cadrele didactice participante provin din mai multe universităţi din întreaga lume şi din Biserici Ortodoxe surori. Vorbim despre Patriarhia Antiohiei, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Georgiei sau Biserica Ortodoxă a Greciei. Prin acest simpozion ne propunem ca împreună cu invitaţii şi participanţii să discutăm în special despre formele de organizare ale monahismului din primul mileniu creştin şi să vedem cum acestea au continuat să fie aplicate în Biserică în al doilea mileniu şi, apoi, în Bisericile Ortodoxe Autocefale, în special în Biserica noastră, până în prezent. În acest sens, avem în vedere prevederile canonice, nomocanonice şi regulile monahale existente în primul mileniu. De asemenea, sunt aduse în discuţie şi diferite subiecte referitoare la interferenţa dintre viaţa monahală şi alte aspecte ale societăţii contemporane. Prin intermediul acestor prelegeri, dorim să răspundem şi provocărilor societăţii contemporane care este nu doar profund secularizată, ci şi secularizantă, impunând valori care de multe ori sunt străine vieţii creştine şi celei monahale”.
Moderatorul primei sesiuni a simpozionului a fost părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă şi Exarh administrativ în cadrul Sectorului exarhat al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cuvântul de deschidere, acesta a afirmat: „Acest simpozion are menirea de a actualiza şi de a pune în valoare importanţa vieţii monahale în perioada în care ne aflăm, la începutul mileniului al treilea. Invitaţia Facultăţii de Teologie din Bucureşti, prin arhidiaconul profesor George Grigoriţă, împreună cu Sectorul exarhat, de a organiza acest simpozion ne-a onorat şi ne-a responsabilizat. Este onorantă şi pentru faptul că, prin organizarea acestui simpozion, s-a avut în vedere şi reactualizarea Statutului pentru organizarea şi funcţionarea vieţii monahale în Biserica Ortodoxă Română. Pentru a realiza acest lucru trebuie să cunoaştem cât mai bine realităţile monahismului ortodox contemporan de la noi din ţară şi nu numai, astfel încât să identificăm ceea ce este cu adevărat important şi să putem păstra în Statutul Bisericii lucrurile care contează cu adevărat pentru viaţa monahală şi pentru viaţa Bisericii, în general. De aceea, temele care au fost propuse şi care vor fi abordate au la bază repere patristice şi canonice din perioada de început a vieţii monahale, folosite până astăzi. Prelegerile expuse în cadrul simpozionului nostru sunt binevenite nu doar pentru vieţuitorii mănăstirilor, ci pentru toţi cei interesaţi şi pentru Biserică, în general”.
În prima zi a întâlnirii s-au desfăşurat patru sesiuni de comunicări, susţinând prelegeri: arhidiacon prof. dr. George Grigoriţă; preot conf. dr. Irimie Marga; lect. dr. Mihai Iulian Constantinescu; arhimandrit dr. Daniel Oltean; arhimandrit prof. dr. Giorgio Barone Adesi; arhimandrit dr. Casian Ruşeţ; monahia dr. Atanasia Văetişi; arhimandrit dr. Benedict Sauciuc; arhimandrit dr. Nectarie Şofelea; arhimandrit dr. Policarp Chiţulescu; preot prof. univ. dr. Constantin Rus; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; arhimandrit drd. Andrei Anghel.
Toate lucrările prezentate în cadrul acestui simpozion vor fi publicate într-un volum la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, în colecţia „Studia Canonica”.