Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Au debutat „Zilele Strauss“ la Timişoara
Un eveniment de excepţie dedicat iubitorilor de muzică clasică a debutat marţi, 17 iunie, la Timişoara. Este vorba de „ Zilele Strauss“, organizate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului Art Time.
Ediţia din acest an a festivalului aduce în atenţia publicului pe „regele valsului vienez“, Johann Strauss, în cadrul a trei concerte de înaltă calitate artistică susţinute în aer liber de Incanto Quartetto şi Art Symphony Orchestra. Spectacolul muzical de deschidere a evenimentului a fost pus în scenă de Incanto Quartetto şi s-a desfăşurat la pavilionul de vară al Parcului Botanic în prezenţa a sute de timişoreni. Programul a cuprins câteva dintre cele mai reprezentative opere ale compozitorului vienez, precum Wiener Blut (Sânge vienez), polca Sperl, Povestiri din pădurea vieneză, Vin, Femei şi Cântec, Im Fluge&Ballnacht Galop, Dunărea albastră şi, la final, spre încântarea publicului, celebrul Marş Radetzky. „Suntem într-o perioadă în care festivalurile curg, se întâmplă atât de multe lucruri culturale în pieţele Timişoarei. Dacă anul trecut prima ediţie a festivalului Art Time a fost dedicată operei lui Gioachino Rossini, pentru aceasta vară Incanto Quarteto a propus o «evadare» în locuri splendide din Timişoara, pe unde a concertat şi regele valsului, Johann Strauss-fiul. Sper că şi parcurile ce găzduiesc aceste spectacole vor fi pline, mai ales că sunt zone splendide ale Timişoarei, care nu trebuie să încerce să fie «Mica Vienă», ci de ce nu «marea Timişoara». Festivalul propune publicului o evadare în sfera frumosului prin acordurile lui Johann Strauss şi a dinastiei Strauss în general“, a precizat baritonul Cristian Rudic, unul dintre organizatorii evenimentului.
A doua zi a festivalului a fost marcată miercuri de un concert susţinut în parcul Regina Maria de Art Symphony Orchestra, dirijată de Svetoslav Borisov, alături de invitaţi speciali, precum mezzosoprana Gabriella Varvari şi tenorul Cristian Bălăşescu. Manifestarea se va încheia vineri, 20 iunie, cu spectacolul susţinut de la ora 20:30 în Parcul Rozelor de Art Symphony Orchestra şi în paşi de vals de Art Dance Ansamble, în coregrafia Lianei Iancu. Accesul spectatorilor la eveniment este gratuit.
Johann Strauss a concertat la Timişoara în 1847. (George Giurgiu)