La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
De vizitat în Braşov: Muzeul „Prima Şcoală Românească”
Un obiectiv cultural de importanţă în municipiul Braşov este Muzeul „Prima Şcoală Românească”, situat în vechiul cartier românesc Şchei. Acesta a fost organizat în clădirea în care a funcţionat, aşa cum spune şi numele, cea mai veche şcoală unde învăţau copiii românilor. Zidită în anul 1495 şi reclădită în 1790, clădirea primei şcoli româneşti din Şchei este amplasată în incinta Bisericii „Sfântul Nicolae”, ctitorie voievodală. Muzeul include: Sala de clasă „Anton Pann”, Tiparniţa diaconului Coresi, Sala „Cartea - factor de unitate naţională”, Cartea şi cărturarii braşoveni, Liceul „Andrei Şaguna”.
Vizitatorii pot admira tipărituri coresiene, manuscrise româneşti, greceşti şi slavone; cataloage din secolul al VIII-lea ale Bisericii „Sfântul Nicolae’’, 80 de hrisoave ale domnitorului Constantin Brâncoveanu, artă medievală şi bisericească; tipărituri din secolul al XVIII-lea, precum: „Biblia de la Bucureşti”, „Îndreptarea Legii” (Târgovişte), „Cazania lui Varlaam”, „Evanghelia de la Govora”, „Mineiele de la Râmnic” şi multe altele.
Complexul mai cuprinde Muzeul „Ex Libris”, în care se află câteva sute de piese unicat datând din secolele XV-XIX, donate de dr. Emil Bologa; Muzeul Junilor Braşoveni, în care se păstrează obiecte de etnografie, costume, tablouri, icoane; Muzeul de muzică „Tudor Ciortea”, unde pot fi văzute clavirul, gramofonul, mai multe manuscrise muzicale, tablouri şi cărţi donate de compozitor; Muzeul „Ştefan Mironescu” cu lucrări artistice reprezentând Şcheiul, donate de pictor. Din ansamblu mai fac parte Arhiva şi Biblioteca, în care se află o seamă de cărţi vechi, protocoale-catastife, cărţi din fondul documentar, documente de patrimoniu.