Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Intrări culinare pe lista UNESCO
Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit recent în Botswana, a anunţat că a decis să includă ceviche, un preparat culinar peruan pe bază de peşte crud marinat, pe lista UNESCO, informează AFP. Preparatul, care poate varia în funcţie de tipurile de peşte utilizat, a fost consumat pentru prima dată cu peste 2.000 de ani în urmă pe teritoriul de azi al statului Peru. Aflat în centrul gastronomiei peruviene, mâncarea este specifică zonelor de coastă ale Oceanului Pacific, regiunilor muntoase cu râuri şi lacuri și așezărilor din mijlocul pădurilor tropicale cu pești crescuţi în lagune. Există cel puţin o mie de reţete sau de modalităţi de preparare a acestui fel de mâncare, potrivit renumitului bucătar peruan Javier Vargas. UNESCO a mai inclus pe lista patrimoniului imaterial manouché, o pâine libaneză acoperită cu un amestec de cimbru, sumac, seminţe de susan prăjite, sare şi ulei de măsline, și „tradiţiile socioculturale” ale iftarului - cina de la apusul soarelui luată de musulmani în timpul postului de Ramadan. Potrivit UNESCO, manouché, „chintesenţa micului dejun libanez”, este preparată în case şi brutării, iar pregătirea aluatului este însoțită de rugăciune. „Musulmanii recită începutul Fatiha, iar creştinii spun rugăciuni şi fac semnul crucii înainte de a lăsa aluatul să se odihnească”, arată site-ul forului mondial. „Manouché este transcomunitar, reflectă convieţuirea între libanezi”, a declarat pentru AFP ataşatul cultural al delegaţiei permanente a Libanului la UNESCO, Bahjat Rizk.