Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cum se încheie mediile pe semestrul al doilea
Anul şcolar în curs se încheie oficial în data de 12 iunie, până la acea dată cursurile derulându-se, în continuare, on-line, acolo unde accesul la tehnologie şi internet este posibil. Revenirea în unităţile de învăţământ va fi posibilă de la 2 iunie, însă doar pentru elevii din anii terminali, în condiţii de siguranţă stabilite prin ordin comun ministerial şi doar pentru realizarea activităţii de pregătire şi consiliere în vederea susţinerii examenelor naţionale.
În Ghidul informativ întocmit şi publicat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), în contextul pandemic actual al infecţiei cu SARS- CoV-2, sunt expuse diferite situaţii, opt la număr, de încheiere a mediilor pentru anul şcolar 2019-2020.
Astfel, dacă un elev are în semestrul al doilea două calificative/ note, iar activitatea sa on-line nu poate fi valorificată, mediile vor fi încheiate doar cu acele note. Dacă elevul are cel puțin două calificative/note în semestrul al doilea și i se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară pe acest semestru se poate încheia și cu mai mult de două calificative/ note.
Potrivit MEC, dacă un elev are doar o notă în semestrul al doilea și nu i se poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci a doua notă va fi media elevului din primul semestru.
Un elev care are doar un calificativ/o notă în acest semestru și cadrul didactic poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci media va fi încheiată cu cel puțin două note.
O altă situaţie este ca elevul să nu aibă nici un calificativ/nici o notă în semestrul al doilea și nici să nu i se poată valorifica activitatea on-line. În acest caz, media de pe primul semestru devine media anuală.
În cazurile în care un elev nu are nici o notă în semestrul al doilea, dar i se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia cu cel puțin două note. Elevii corijenţi pe primul semestru, cărora nu li se poate valorifica activitatea on-line, trebuie să realizeze, în urma deciziei comune a profesorului şi părintelui, un proiect sau o lucrare scrisă de evaluare, iar nota obţinută va deveni media anuală. Elevii cu medii sub 5 (cinci) pe primul semestru, dar care au activitate on-line, vor avea media semestrului al doilea încheiată cu cel puţin două note/calificative. MEC a precizat în mai multe rânduri că valorificarea activității on-line prin acordarea de calificative/note se face cu acordul elevului sau al părintelui/susținătorului legal.
(Oana Nistor)