Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Muzeul Amintirilor din Comunism, la Braşov
Vineri, 1 aprilie, va fi inaugurat, la Braşov, Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC), loc în care „va fi spusă, în peste 100 de exponate, povestea vieţii de zi cu zi a românilor care au trăit în deceniile de după al Doilea Război Mondial şi până în 1989”. MAdC este o întreprindere socială înfiinţată în cadrul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, implementat de Fundaţia „Alături de Voi” România, în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro.
Colecţia permanentă a acestui muzeu va fi alcătuită din fotografii, obiecte şi mărturii care surprind latura personală şi completează datele istorice despre România sub regimul comunist. Obiectele (de mobilier, decor etc.) şi mărturiile expuse au fost colectate începând cu anul 2021, prin Campania „MAdCesidespretine”.
„Persoanele care au răspuns invitaţiei noastre de a dona obiecte şi amintiri, în cadrul campaniei «madcesidespretine», ne-au oferit ocazia să trăim odată cu ei momentele prin care au trecut. Sperăm ca emoţia să fie resimţită de toţi vizitatorii care ne trec pragul şi să reprezinte un impuls de a ne povesti la rândul lor experienţele personale”, a precizat Ioana Bejan-Roată, antreprenor şi cofondatoare a Muzeului Amintirilor din Comunism, citată de Agerpres.
Spaţiul cultural, fostul Hotel Capitol, reprezentativ în perioada comunistă, va oferi, în aceeaşi clădire, o zonă expoziţională permanentă, o zonă dedicată expoziţiilor temporare, o cafenea care redă atmosfera perioadei comuniste, prin selecţia de produse specifice epocii, precum şi un magazin cu suveniruri unicat, care va funcţiona în paralel şi online pe site-ul www.madc.ro.
În cadrul muzeului, se vor organiza tururi pentru copii, precum şi diferite ateliere dedicate lor. Muzeul va putea fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. (O. N.)