Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
A fost sfinţit untdelemnul pentru încoronarea regelui Angliei
La Ierusalim a avut loc vineri, 3 martie, sfinţirea untdelemnului care va fi folosit în cadrul ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea, programată pentru data de 6 mai 2023 la Westminster Abbey, în Londra. Slujba a fost săvârşită în Biserica Sfântului Mormânt de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, informează site-ul oficial en.jerusalem-patriarchate.info.
Într-un comunicat de presă emis de Palatul Buckingham se precizează: „Uleiul provine din măsline culese din două plantaţii de pe Muntele Măslinilor, de la Mănăstirea Sfintei Maria Magdalena şi de la Mănăstirea Înălţării Domnului. Mănăstirea Sfintei Maria Magdalena este locul de înmormântare al bunicii Majestăţii Sale, Prinţesa Alice a Greciei. Măslinele au fost presate chiar lângă Betleem. Uleiul a fost amestecat cu arome esenţiale de susan, trandafir, iasomie, scorţişoară, neroli, smirnă şi chihlimbar, precum şi cu floare de portocal. Uleiul pentru încoronare a fost inspirat din uleiul folosit la ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a, a cărui reţetă se păstrează de sute de ani. Acelaşi ulei va fi folosit şi pentru ungerea Majestăţii Sale Regina Consoartă”, se arată pe royal.uk, site-ul oficial al Familiei Regale Britanice.
Ulterior, untdelemnul a fost binecuvântat şi de Arhiepiscopul anglican al Ierusalimului, Hosam Naoum. „Sunt onorat şi recunoscător pentru faptul că Preafericitul Părinte Teofil al III-lea şi Arhiepiscopul Hosam Naoum au sfinţit uleiul care va fi folosit pentru ungerea Majestăţii Sale Regele. Vreau să mulţumesc în special Preafericirii Sale pentru că a oferit acest ulei pentru încoronare, care reflectă legătura personală de familie a Regelui cu Ţara Sfântă şi grija sa deosebită pentru popoarele care vieţuiesc aici. De asemenea, sunt încântat că arhiepiscopul anglican a participat la sfinţirea uleiului. De la începutul planificării încoronării, dorinţa mea a fost ca uleiul să fie produs din fructe de pe Muntele Măslinilor.
Aceasta demonstrea- ză legătura istorică profundă dintre Încoronare, Scriptură şi Ţara Sfântă. De la regii antici până în zilele noastre, monarhii au fost unşi cu ulei din acest loc sfânt. În timp ce ne pregătim pentru ungerea Regelui şi a Reginei Consoarte, mă rog pentru ei să fie călăuziţi şi întăriţi de Duhul Sfânt”, a transmis Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.
Muzică bizantină la ceremonia de încoronare
În Westminster Abbey, lăcaşul în care se încoronează suveranii Regatului Unit al Marii Britanii de mai bine de un mileniu, la ceremonia din 6 mai 2023 participanţii vor asculta muzică bizantină ortodoxă. Dr. Alexander Lingas, fondator şi director muzical al „Capelei Romana”, a anunţat că ansamblul vocal fondat în 1991 în Portland, Oregon, SUA, a fost ales de Palatul Buckingham pentru îndeplinirea „dorinţei Majestăţii Sale de a aduce un omagiu răposatului său tată, Alteţa Regală Prinţul Filip, Duce de Edinburgh, prin interpretarea de muzică greacă ortodoxă” la ceremonia de încoronare. „În calitate de cercetător şi practicant al tradiţiei străvechi a cântării bizantine, sunt profund onorat că am fost solicitat pentru îndeplinirea dorinţei Majestăţii Sale, Regele Charles al III-lea, ca încoronarea să includă un omagiu muzical adus răposatului său tată, Alteţa Sa Regală Prinţul Filip, Duce de Edinburgh. Integrarea psalmodiei greceşti în riturile la fel de vechi ale slujbei de încoronare este o demonstraţie profundă şi frumoasă a aprecierii de care se bucură creştinismul ortodox atât din partea Majestăţii Sale, cât şi a regretatului Duce de Edinburgh”, se arată pe cappellaromana.org.