Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Apel pentru restaurarea orfelinatului ortodox din Prinkipo
Ridicată pe o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, clădirea de şase etaje a orfelinatului grec ortodox din Büyükada, una dintre Insulele Principilor din Marea Marmara, este cea mai mare clădire din lemn din Europa. Părăsită de câteva decenii, construcţia este în pericol de prăbuşire. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii fundaţiei Europa Nostra din Turcia, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu „a încurajat dialogul deschis, cooperarea şi asumarea unui angajament comun pentru a asigura viitorul clădirii istorice a orfelinatului grec-ortodox Prinkipo pentru generaţiile care urmează”, informează site-ul oficial ec-patr.org.
Reuniunea a avut loc în sediul Marii Şcoli a Patriarhiei Ecumenice din Fanar, sâmbătă, 13 ianuarie. Sanctitatea Sa, Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, a vorbit despre importanţa patrimoniului material şi imaterial pe care îl reprezintă clădirea-monument în care au fost adăpostiţi copii ortodocşi mai bine de o jumătate de secol. Conform organizaţiei World Monuments Fund (WMF), Orfelinatul Prinkipo „a fost proiectat de celebrul arhitect Alexandre Vallaury (1850-1921) ca hotel şi cazinou de lux pentru Compagnie Internationale des Wagon-Lits, instituţie ce opera trenurile Orient Express. Întrucât sultanul Abdul Hamid al II-lea nu a eliberat autorizaţia imperială de funcţionare, clădirea a fost vândută în 1903. Soţia unui bancher grec a achiziţionat construcţia şi a donat-o Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, care a transformat-o în orfelinat.
Situată pe vârful unui deal cu o privelişte splendidă de pe Büyükada, cea mai mare dintre Insulele Principilor de la Marea Marmara, şi înconjurată de o pădure de pini, clădirea Belle Époque de 20.000 de metri pătraţi este considerată cea mai mare construcţie din lemn din Europa. La apogeu, orfelinatul găzduia până la 1.000 de băieţi. A fost închis în 1964 şi după o jumătate de secol de neglijenţă este într-o stare gravă de degradare”, informează wmf.org.
În urma unei îndelungate dispute legale între Patriarhia Ecumenică şi statul turc, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus retrocedarea clădirii către instituţia ecleziastică, în 2010. „În anul 2018, Fundaţia Europa Nostra şi Banca Europeană de Investiţii au recunoscut pe bună dreptate orfelinatul grec-ortodox Prinkipo în lista celor mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa, subliniind starea sa precară. De-a lungul anilor, ne-am străduit să încurajăm parteneri locali şi internaţionali pentru a contribui la conservarea şi restaurarea clădirii pentru a preveni alte deteriorări”, a subliniat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în cuvântul rostit sâmbătă.