Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Cinstitul cap al Sfântului Ioan Gură de Aur în capitala Greciei
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, a fost celebrată cu mare fast la Atena. Pentru prima dată, cinstitul cap al marelui ierarh antiohian a fost adus în capitala Greciei de o delegaţie condusă de arhimandritul Efrem Vatopedinul, stareţul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, informează Romfea.gr. Odorul sfânt va rămâne în Biserica Sfântului Elefterie din centrul istoric până joi, 16 noiembrie.
Atenienii l-au primit în mijlocul lor pe Sfântul Ioan Gură de Aur în ajunul prăznuirii sale, duminică, 12 noiembrie. Stareţul Efrem a fost întâmpinat de noul Mitropolit al Tesalonicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Filoteos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Filoteos de Rogon, delegat al Arhiepiscopului Atenei, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori. „Mulţime de clerici, prunci purtători de cruci, prapuri, ripide şi lumânări, elevii şcolilor catehetice parohiale, ansambluri de dans tradiţional îmbrăcate în costume populare şi tineri au acoperit racla Sfântului cu petale de trandafir, sfidând ploaia care a căzut asupra Atenei, în timp ce orchestra Marinei a cântat de-a lungul întregii procesiuni. După ce au ajuns în Biserica Sfântului Elefterie, cinstitul cap al Sfântului Ioan Gură de Aur a fost aşezat pe un baldachin din lemn şi a fost săvârşită o slujbă de mulţumire”, se arată în cronica de pe Romfea.gr.
A urmat Vecernia cu Priveghere săvârşită de cei doi ierarhi. La final, stareţul Mănăstirii Vatoped a rostit un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a subliniat că pelerinajul este un prilej prin care suntem hrăniţi spiritual, aminteşte Orthodoxia News Agency: „«Biserica Ortodoxă este o Biserică închinătoare», a spus el, deoarece în cadrul acesteia se acordă o mare importanţă actului închinării. Apoi a făcut referire pe larg la viaţa şi darurile Sfântului Ioan Gură de Aur. […] Vorbind despre predica Sfântului, stareţul Efrem a remarcat că nu a ezitat să lupte cu împăraţii, pentru că era un susţinător al dreptăţii. «Era un om milostiv. Nu era avar. Opera sa a fost în primul rând de natură intelectuală. A fost cu adevărat un om al lui Dumnezeu»”, notează orthodoxianewsagency.gr.
Tradiţia menţionează că Sfântul Ierarh Proclu, ucenic şi următor în scaunul constantinopolitan al Hrisostomului, l-a văzut pe Sfântul Apostol Pavel aplecat asupra capului Sfântului Ioan pentru a-l îndruma în dreapta tâlcuire a epistolelor sale. Tezaurul de mare preţ arată închinătorilor neatinsă de stricăciune urechea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, care a primit toate aceste învăţături.