Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Comisia mixtă de dialog teologic catolic-ortodox s-a întrunit la Bari
Comitetul coordonator al Comisiei mixte internaţionale de dialog teologic între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă s-a întrunit în perioada 3-7 iunie 2024 la Bari, în Italia, informează christianunity.va.
Pentru început au fost diseminate rezultatele obţinute la sesiunea plenară desfăşurată la Alexandria (Egipt) în urmă cu un an, se arată în comunicatul oficial al întâlnirii. Cele două delegaţii au fost conduse de copreşedinţii cardinal Kurt Koch, prefectul Dicasteriului pentru promovarea unităţii creştinilor, respectiv Mitropolitul Iov al Pisidiei (Patriarhia Ecumenică). Şedinţele de dialog au avut loc în Centrul spiritual Oasi Santa Maria al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bari-Bitonto, găzduit de Arhiepiscopul Giuseppe Satriano.
Marţi, 4 iunie, membrii romano-catolici au slujit în catedrala din Bari. Două zile mai târziu, ortodocşii au săvârşit Sfânta Liturghie în cripta Bazilicii „Sfântul Nicolae” din Bari, închinându-se la cinstitele moaşte ale ierarhului din Mira Lichiei.
Localitatea Bari este una de referinţă pentru Comisia mixtă internaţională de dialog teologic între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă, deoarece aici a fost adoptat ceea ce a rămas în istorie drept „Documentul de la Bari”, în 1987. „Comitetul de coordonare a examinat un proiect de text intitulat: «Spre unitate în credinţă: chestiuni teologice şi canonice», care a rezumat realizările dialogului de până acum şi a identificat câteva probleme rămase de rezolvat între romano-catolici şi ortodocşi. Comitetul a început să discute în special problemele istorice şi teologice legate de Filioque şi, respectiv, infailibilitate. În acest scop s-au format două subcomisii însărcinate cu elaborarea unui proiect de text pentru fiecare temă. S-a hotărât ca, odată cu finalizarea acestor proiecte de documente, comitetul de coordonare să se întrunească, preferabil anul viitor, la un moment şi un loc ce rămân a fi stabilite, pentru a le discuta în detaliu”, se arată în comunicatul emis la final.
Un alt subiect de discuţie a fost pregătirea evenimentelor ce vor avea loc în 2025, la împlinirea a 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325).