Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Dialog teologic internațional ortodox-luteran în Wittenberg
În perioada 29 aprilie - 6 mai 2023 a avut loc la Wittenberg (Germania), cea de-a 18-a întâlnire a plenului Comisiei de dialog teologic internațional ortodox-luteran. Întâlnirea a fost găzduită de Federația Luterană Mondială, cu sprijinul Bisericii Evanghelice/Luterane din Germania Centrală, la Colegiul Wittenberg, în orașul reformatorilor Martin Luther și Philip Melanchton.
Din delegația Bisericilor Ortodoxe au făcut parte reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Serbiei, Patriarhiei Române, Patriarhiei Georgiei, Bisericii Ciprului, Bisericii Greciei, Bisericii Albaniei și Bisericii Ortodoxe a ținuturilor Cehiei și Slovaciei. Conducătorul delegației ortodoxe la această întâlnire de dialog a fost Înaltpreasfinţitul Mitropolit Chiril de Krini (Patriarhia Ecumenică), cel care a deținut și rolul de co-președinte al comisiei. Secretariatul delegației ortodoxe a fost asigurat de diac. Œcumenius Amanatidis (Patriarhia Ecumenică). Reprezentantul Patriarhiei Române la această întâlnire a fost pr. Cosmin Pricop, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București.
De partea cealaltă, delegația Federației Luterane Mondiale a fost condusă de Episcopul Johann Schneider (Biserica Evanghelică/Luterană din Germania Centrală) - cel de-al doilea co-președinte al comisiei, avându-l ca secretar pe prof. dr. Dirk Lange (FLM, Geneva). În componența delegației Federației Luterane Mondiale s-au regăsit reprezentanți ai Bisericii Evanghelice/Luterane din Germania, Norvegia, SUA, România, Danemarca, Finlanda și Etiopia.
Tema întâlnirii de dialog din Wittenberg a fost „Sfântul Duh, Biserica și lumea: creația, omenirea, mântuirea”. Cu această ocazie, din partea delegației ortodoxe au fost prezentate următoarele referate: Înaltpreasfinţitul Mitropolit Chiril de Krini, „Sfântul Duh în creație - consecințe ecologice”; arhim. dr. Agathangelos Siskos, „Problema teologică filioque. O abordare ortodoxă”; pr. dr. Demetrios Bathrellos, „Sfântul Duh, Sfânta Liturghie și Biserica. Pnevmatologia Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii Ortodoxe și implicațiile ei eclesiologice”. Din partea delegației luterane au fost susținute următoarele prezentări: prof. dr. Heta Hurskainen, „Sfântul Duh, Biserica și lumea privite din perspectiva Simbolului de credință niceno-constantinopolitan: creație, natură și teme ecologice”; prof. dr. Kenneth Appold, „Lucrarea Sfântului Duh în lume, pe baza celui de-al doilea articol al Crezului niceno-constantinopolitan”; prof. dr. Dirk Lange, „Sfântul Duh în Biserică: epicleza din perspectivă luterană” și prof. dr. Jennifer Wasmuth, „Filioque în tradiția luterană, din perspectiva celor mai recente discuții istorice, sistematic- teologice și ecumenice”.
În cadrul ultimei sesiuni de discuții a fost citit mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, precum și al Secretarului General al Federației Luterane Mondiale, dr. Anne Burghardt. Următoarea întâlnire pregătitoare a Comisiei de dialog teologic internațional ortodox-luteran se va desfășura la Tallin (Estonia), în perioada 16-19 noiembrie 2023.