Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Fragmente din Partenon expuse în Muzeul Acropole din Atena
Vineri, 24 martie, Galeria Partenon a Muzeului Acropole din Atena s-a îmbogăţit cu cele trei fragmente de marmură din templul antic al Minervei oferite la începutul lunii de Muzeul Vaticanului, informează Orthodox Times. La eveniment au participat Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii, delegaţi ai Vaticanului şi reprezentanţi ai autorităţilor elene.
Delegaţia Vaticanului la Atena a fost alcătuită din Episcopul Brian Farrell, secretar al Dicasterului pentru promovarea unităţii creştinilor, preotul subsecretar Andrea Palmeri, prof. dr. Barbara Jatta, directorul Muzeelor Vaticanului, şi Arhiepiscopul Jan Romeo Pawłowski, nunţiu apostolic în Grecia, se arată pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Oaspeţii au fost întâmpinaţi la reşedinţa arhiepiscopală din capitala Greciei, unde i-au prezentat Preafericitului Părinte Ieronim al II-lea salutul Papei Francisc şi preţioasele daruri. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Atenei a anunţat că darurile primite în nume personal vor fi oferite statului elen: „Apreciem în mod deosebit decizia Bisericii Romano-Catolice de a oferi umilei mele persoane fragmentele pe care le vom ceda de bunăvoie statului grec pentru a fi expuse în Muzeul Acropolei”, notează ecclesia.gr.
În după-amiaza zilei de vineri, 24 martie, în prezenţa unui public numeros, a avut loc ceremonia oficială de expunere a celor trei fragmente în Muzeul Acropole. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei a transmis cu acest prilej mulţumiri Episcopului Romei şi tuturor celor care au colaborat pentru realizarea acestui eveniment istoric: „Acest act al Papei Francisc este de o importanță istorică și are ramificații pozitive pe mai multe niveluri. În primul rând, este o dovadă tangibilă a roadelor produse prin cultivarea relațiilor frățești între noi, creștinii, ghidate de adevăr, iubire, respect și înțelegere reciprocă. Și dă mărturie, mai ales astăzi, într-o lume marcată de revolte și nedreptate, celor apropiați și de departe, că se pot găsi soluții la orice probleme și neînțelegeri care apar, atât timp cât există bunăvoință și o dorință sinceră de cooperare. În al doilea rând, prin acest act se restabilește adevărul lucrurilor, se vindecă rănile și traumele care vin din trecut, pe măsură ce se reunesc, în acest monument unic al patrimoniului cultural mondial, părțile sale de nedespărțit”. În concluzie, Arhiepiscopul Ieronim a subliniat că îşi doreşte din toată inima ca iniţiativa Vaticanului să fie imitată şi de alte instituţii care adăpostesc vestigii ale patrimoniului cultural mondial provenind din Grecia antică, încheie ecclesia.gr.
Fragmentele de marmură fac parte din metopele, friza şi frontoanele Partenonului şi au fost restituite la iniţiativa Papei Francisc, care a dorit să le dăruiască Bisericii Ortodoxe a Greciei. Specialiştii au identificat o parte din capul unui tânăr barcagiu aparţinând pietrei a 5-a a frizei de nord a monumentului, o parte din capul unuia dintre cei doi cai care trăgeau carul zeiţei Atena de pe fronton şi o figură masculină cu barbă de pe metopa sudică numărul 16, unde era înfăţişată „Lupta centaurilor”. Documentele oficiale au fost semnate în Cetatea Vaticanului, în 7 martie.