Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Patriarhia Ierusalimului condamnă atacul extremist de la Ghetsimani
În dimineaţa zilei de 19 martie 2023, în biserica închinată Maicii Domnului ridicată în jurul mormântului Născătoarei de Dumnezeu din Grădina Ghetsimani a avut loc un atac extremist, informează Orthodoxia News Agency. Evenimentul s-a petrecut în timpul Utreniei ce precedă Sfânta Liturghie din Duminica Sfintei Cruci. Din fericire, cei doi atacatori au fost imobilizați de pelerinii prezenţi la slujbă şi arestați de autorităţi. Patriarhia Ierusalimului a lansat un apel pentru protecţie internaţională la Locurile Sfinte.
Atacul a avut loc în condiţiile creşterii numărului de pelerini prezenţi în Ţara Sfântă, în perioada Sfântului şi Marelui Post al Paştilor. „Patriarhia Ierusalimului, reprezentată de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea împreună cu Sfântul Sinod, Frăţia Sfântului Mormânt, cu clerul şi credincioşii, condamnă odiosul atac terorist care a avut loc în timpul slujbei duminicale, săvârşit de doi radicali israelieni care au vizat Biserica Ghetsimani din Ierusalim, unde se află Mormântul Fecioarei Maria. Patriarhia denunţă şi tentativa de a provoca vătămarea fizică a Arhiepiscopului Ioachim (Mitropolit de Elenopolis, n.r.), care conducea slujba, precum şi atacul asupra unuia dintre preoţii din biserică. […]
Patriarhia subliniază, de asemenea, că atacurile teroriste ale unor grupuri radicale israeliene care vizează biserici, cimitire şi proprietăţi creştine, pe lângă abuzurile fizice şi verbale împotriva clerului creştin, au devenit aproape zilnice, iar aceste evenimente cresc în intensitate în preajma marilor sărbători ale creştinătăţii. Această situaţie tristă nu a atras nici o reacţie adecvată, la nivel local sau internaţional, în pofida apelurilor, solicitărilor şi protestelor făcute de Bisericile din Ţara Sfântă. Este dureros de clar acum că prezenţa creştină autentică în Ţara Sfântă este în mare pericol”, se arată în apelul publicat pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului.
În acelaşi comunicat se subliniază importanţa cetăţii Ierusalimului pentru creştini încă din vremea Mântuitorului Iisus Hristos. „Oraşul Sfânt este un martor al celor mai semnificative evenimente ale istoriei creştine, adânc înrădăcinate în credinţă. Aceste fapte istorice întăresc legătura şi ataşamentul faţă de un oraş, în cadrul căruia noi, creştinii, cu bisericile noastre, cu Locurile Sfinte şi moştenirea noastră, constituim o componentă esenţială de diversitate istorică, actuală şi viitoare. Atacul asupra Bisericii Mormântului Fecioarei Maria din Ierusalim este o crimă teroristă atroce, care nu poate fi justificată de nici o circumstanţă. Patriarhia face un apel către comunitatea internaţională să intervină imediat pentru a asigura securitatea şi protecţia creştinilor din Ierusalim şi de la Locurile Sfinte, inclusiv din Biserica Sfântului Mormânt, care sunt supuşi unor forme deplorabile de încălcări şi atacuri din partea organizaţiilor radicale. Patriarhia cere în continuare să se ia toate măsurile legale necesare împotriva tuturor celor implicaţi în crime teroriste săvârşite în orice loc sfânt”, se arată în încheierea apelului postat pe jerusalem-patriarchate.info.