Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Premierul României la Mănăstirea Vatoped
Sâmbătă, 6 ianuarie, când în Sfântul Munte s-a sărbătorit Ajunul Naşterii Domnului, după calendarul neîndreptat, premierul României, Marcel Ciolacu, a participat la slujbele săvârşite în biserica mare a Mănăstirii Vatoped, informează Orthodoxia News Agency. Părintele Efrem Vatopedinul a întâmpinat delegaţia românească la poarta aşezământului monahal împreună cu întreaga obşte, din care fac parte mai mulţi monahi şi clerici români.
În cuvântul de bun-venit, stareţul Mănăstirii Vatoped a amintit că Marcel Ciolacu a mai fost primit ca pelerin în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Foarte mulţi monahi concetăţeni ai dumneavoastră, din România, s-au nevoit aici, în Sfântul Munte, mulţi dintre ei au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu. Şi noi, în zilele noastre, am cunoscut monahi români care întru totul erau oameni sfinţiţi. Astăzi monahii români continuă să fie prezenţi aici, rugându-se pentru patria lor, pentru toată lumea şi mai ales în aceste zile grele, în care auzim de războaie şi lumea este într-o continuă tulburare”, a spus stareţul Efrem.
De această dată, vizita premierului Marcel Ciolacu în Sfântul Munte a fost făcută ca prim-ministru al unui stat ortodox, membru al Uniunii Europene, aşa cum este şi Grecia, motiv pentru care părinţii vatopedini au săvârşit protocolul îndătinat. Primul-ministru al României a primit în dar o copie a Evangheliei, pe care împăratul bizantin Ioan al VI-lea Cantacuzino a dăruit-o Mănăstirii Vatoped.