Duminica dinaintea Botezului Domnului (Marcu 1, 1-8) Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, precum este scris de proroci: „Iată, Eu trimit pe îngerul Meu înaintea feței Tale, care va
Revista presei
- Ziarul Național prezintă Reședința Patriarhală din Capitală: „Cu o istorie de peste 350 de ani, edificiul care întregește ansamblul laic Complexul Patriarhal - Colina Bucuriei din Dealul Mitropoliei, este o clădire repartizată Patriarhului României. Cumva așa stau vrerile încă de pe vremea domniei lui Radu Leon (1664-1669), voievodul care a conferit vechii stăreții statut de Catedrală Mitropolitană a Țării Românești”.
Ziarul mai precizează că între 1872, după constituirea Sfântului Sinod, și 1925, când Scaunul Arhiepiscopal şi Mitropolitan al Ungro-Vlahiei a fost ridicat la rangul de Scaun Patriarhal, Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române a purtat titulatura de Mitropolit-Primat al României. Primul Mitropolit-Primat a fost Nifon, în timp ce Miron Cristea, membru marcant al unificării țării, a devenit, în 1925, primul Patriarh.
În 1928, arhitectul Gheorghe Simotta a fost însărcinat de Ministerul Cultelor să transforme și să extindă clădirea reședință a patriarhului. El a folosit stilul vechilor clădiri de inspirație bizantină, cu fațade decorate cu elemente de piatră și balcoane în stil brâncovenesc, proiectând Reședința Patriarhală așa cum este azi.
- Din Monitorul de Neamț aflăm despre „pelerinajul care a avut loc la moaştele sfântului vindecător de cancer”. Biserica „Sfinţii Voievozi” din Târgu Neamţ a fost loc de pelerinaj pentru credincioşii care au dorit să se închine la racla cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, cu zi de pomenire 9 noiembrie. Numele
sfântului este al doilea hram al locaşului de cult, primul fiind al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfintele moaşte au fost aduse din Grecia pentru înzestrarea locaşului de cult, în luna august 2016, fiind primite în cadrul unui ceremonial religios special, la care au luat parte, alături de protopopul de atunci, Ioan Dogariu, parohul Bisericii „Sfinţii Voievozi”, mulţi preoţi şi ierarhi, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
- Libertatea publică o știre emoționantă: copilul din Prahova care fusese luat de viitură în vară, în localitatea Filipeştii de Pădure, a fost botezat de pompierul care l-a salvat de la înec. Lucian Crismaru a devenit, astfel, nașul lui Ştefan Andrei, încreştinat în biserica din satul Diţeşti. „Mi-am făcut datoria până la capăt. A fost frumos botezul. Am avut emoţii ca în ziua în care l-am salvat, ca atunci când l-am luat în braţe. E ca şi copilul meu”, a declarat pompierul.