Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
- B1.ro semnalează că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, luni, slujba de sfinţire a bisericii militare „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din incinta Ministerului Apărării Naţionale. „În noua biserică a avut loc atât târnosirea, cât şi Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi militari. Conform tradiţiei ortodoxe româneşti, biserica a fost apoi vizitată de credincioşi, care au avut acces inclusiv în Sfântul Altar”, se arată într-un comunicat al MApN. Piatra de temelie a bisericii militare a fost pusă la 22 iunie 2018. Locaşul de cult este construit din lemn, în stil românesc, are hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ocrotitorul Armatei României, şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Proiectul a fost realizat prin contribuţia personalului MApN, cu sprijinul Asociaţiei militar-creştine „Jertfă şi Slujire”.
- Monitorul de Botoșani relatează că bucuria Nașterii Domnului Iisus Hristos a fost vestită într-un concert de colinde, intitulat „Hristos Se naşte, slăviţi-L!”, de Corul de copii al Parohiei „Buna Vestire”, la biserica având acest hram, alături de Corul „Teofania” al locașului de cult și de corul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe”. Profesorul Cezar Grădinaru, dirijorul acestuia din urmă, a declarat: „Biserica s-a aflat în șantier ani buni, iar concertul acesta de colinde este ca o mulțumire, pentru că parohia are un locaș de cult atât de frumos în care creștinii se pot ruga și aduce slavă lui Dumnezeu. Ne dorim să devină o tradiție frumoasă, pe care generațiile care vin să o ducă mai departe.”
- Tot despre colinde și obiceiuri creștine scrie Alesdonline.ro: „A devenit tradiție, așteptată cu drag și interes de locuitorii urbei de pe Crișul Repede, ca, la începutul lunii decembrie, spiritul Crăciunului să fie readus în actualitate la Festivalul de colinde și obiceiuri creștine”. La această ediție și-au anunțat participarea 27 de grupuri de colindători și interpreți vocali. Vocile cristaline ale celor 250 de colindători copii, proveniți din satele de pe Valea Crișului Repede, au răsunat timp de trei ore în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd. La secțiunea adulți, șase grupuri de colindători au întregit spectacolul.
- Bihon.ro prezintă expoziția artistului fotograf grec Ioannis Lykouris în care sunt prezentate 72 de fotografii despre bisericile din Grecia, în cadrul Colecției de tehnică și artă fotografică „Ștefan Tóth István” din muzeul orașului Oradea. Expoziția are trei părți, dedicate diferitelor stiluri de biserici ortodoxe grecești, trăsăturilor comune, respectiv activităților din interiorul sau din exteriorul bisericii, în timpul ceremoniilor religioase.