Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
- Active News scrie că noul ambasador al SUA la București a sărbătorit Ziua Națională a României în biserica ortodoxă „Sfânta Maria” din New York. Adrian Zuckerman a fost prezent, alături de Ion Jinga, ambasador plenipotențiar al României la ONU, și Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din New York, la Sfânta Liturghie din ziua de 1 decembrie. Blogul parohiei precizează: „Manifestările au debutat începând cu ora 9:00, când am săvârșit Utrenia, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. La ora 12:00, am săvârșit împreună un parastas de comemorare a eroilor neamului și a ctitorilor Bisericii «Sfânta Maria». Programul a continuat cu serbarea Zilei Naționale, susținută de copiii școlii de religie a Bisericii «Sfânta Maria»”. A fost prima vizită a Excelenței Sale, domnul Adrian Zuckerman, într-o comunitate românească.
- Adevărul publică un amplu documentar despre o zonă ploieșteană de multiculturalitate religioasă: în doar câteva sute de metri, există o biserică ortodoxă, una evanghelică, o catedrală catolică și o sinagogă. „Sunt construite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, într-un oraş care arăta cu totul altfel înainte de a fi sistematizat cu buldozerul de către comunişti, când, din păcate, clădirile istorice au fost lăsate de izbelişte sau bine ascunse în spatele unor construcţii noi şi urâte”.
- Tot Adevărul semnalează că poporul român este cel mai credincios din Europa, conform unui studiu realizat în 34 de ţări de Centrul de Cercetare Pew din Statele Unite. Astfel, 64% din intervievaţi şi-au declarat credinţa absolută în Dumnezeu. O cercetare mai veche arată că proporția românilor care cred într-o anumită măsură în Dumnezeu ajunge la 95% din populaţia ţării. Practica religioasă propriu-zisă se regăseşte la cote mai scăzute: 50% din români afirmă că merg la slujbele de la biserică cel puţin o dată pe lună, iar 44% spun că se roagă zilnic, procente similare cu cel de 50% al românilor adulţi care se declară „foarte credincioşi”. Locul secund în clasamentul religiozităţii este ocupat de Armenia, urmată de Georgia, Grecia şi Republica Moldova. La polul opus, cea mai „necredincioasă” ţară este Estonia. Danemarca, Cehia, Suedia şi Belgia sunt şi ele printre statele în care cultele religioase se află într-o accentuată cădere, doar unul din zece adulţi declarând că este credincios.