Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Agerpres anunță că, în întâmpinarea împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Sfânta Liturghie ce va fi oficiată joi, 23 ianuarie, de la ora 9:00, în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti, Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române. De la ora 10:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ, iar de la ora 10:45 va avea loc depunerea unor coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Ştiri pe surse îl citează pe Prefericitul Patriarh Daniel: „Omul ca ființă rațională și relațională, adică în legătură duhovnicească cu Dumnezeu și cu semenii, crește duhovnicește prin recunoștință”, din cadrul omiliei rostite în Duminica a 29‑a după Rusalii. Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal. Vorbind despre vindecarea celor 10 leproși (Ev. Luca 17:12‑19), Părintele Patriarh Daniel a explicat că Mântuitorul Iisus Hristos „din smerenie respectă legea lui Moise”.
Același site menționează că PS Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” - Dobrina din municipiul Huși. După citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul Ignatie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a spus: „Fiecare dintre noi, în parte, am trăit, probabil, momente de disperare sufletească. Omul când este disperat are mai multă credință și mult mai mult bun simț. Bunul simț te ajută să fii un om smerit, un om credincios, și mai presus de toate să fii un om recunoscător”. Părintele Episcop a arătat că nu se cuvine să cerșim recunoștința, ci este o datorie morală a fiecăruia dintre noi să fim mereu recunoscători față de binele primit.
Românii din Bruxelles au o nouă biserică, anunță Romanian Global News. Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a oficiat slujba de sfințire a bisericii din Parohia Uccle cu hramurile Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Gertrude de Nivelles, concesionată comunității românești de Arhiepiscopia Romano Catolică din Bruxelles pentru o periodă de 77 de ani. Biserica a fost restaurată de comunitatea românească.