Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
- Întreaga presă continuă să publice informații despre epidemia de coronavirus și despre măsurile luate în diferite ţări ale lumii. Astfel, Europa FM anunță că Biserica Nativității de la Betleem a fost închisă pentru două săptămâni. Mai mult, Autoritatea Palestiniană a decretat stare de urgență. La rândul său, Israelul a înăsprit regulile de acceptare a turiștilor pe teritoriul său, iar personalul medical are interdicție de a călători în străinătate. În România, sunt interzise temporar adunările de peste 1.000 de oameni și zborurile din și spre Italia.
- În același context, Știrile PRO TV semnalează tensiunile apărute în Grecia între medici şi responsabili din domeniul sănătăţii, dar și politicieni, respectiv Biserica Ortodoxă, care continuă să oficieze slujbe religioase şi să îi împărtăşească pe credincioşi. Federaţia medicilor din spitale susține că nu se pot face excepţii, nici măcar din motive religioase, la măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului. În prezent, Grecia are 45 de cazuri de coronavirus, majoritatea pelerini care au călătorit în Israel şi Egipt luna trecută. Ministerul Sănătăţii a refuzat să se pronunţe cu privire la activitatea bisericilor, lăsând episcopilor această responsabilitate. „Pur şi simplu nu este posibil să închidem bisericile sau să nu dăm Împărtăşanie”, a spus Hrisostom de Patras, una dintre cele mai afectate regiuni. „Cei care cred în Sfânta Împărtăşanie ştiu că nu au de ce să se teamă, este o chestiune de credinţă. De-a lungul secolelor, nu a existat niciodată un caz de boală răspândită prin Împărtăşanie”.
- Jurnal.md trage un semnal de alarmă: Monument de istorie și arhitectură națională, biserica de lemn „Sfânta Treime” din comuna Larga, raionul Briceni, Republica Moldova, ar putea să dispară. Construit acum 123 de ani, locașul are nevoie urgent de renovare. Costurile se ridică la 5,4 milioane de lei, sumă prea mare pentru oamenii din comună și peste puterile primăriei. Biserica „Sfânta Treime” a fost ridicată în 1897 de boierul Krupenski. Inițial, a fost plasată la marginea satului, iar ulterior a fost strămutată pe cel mai înalt loc din Larga, pe deal. Prin arhitectura deosebită, locașul atrage privirea tuturor trecătorilor. „Este unica biserică în țară cu o astfel de arhitectură. Ea este înregistrată ca monument de istorie de arhitectură națională”, afirmă părintele paroh Dumitru Eșanu.