Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
- Publika.md scrie că „Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Ruse, a găsit propria metodă de a lupta cu răspândirea noului coronavirus. Mii de enoriaşi din regiunea Viniţa au făcut Drumul Crucii şi s-au rugat ca virusul COVID-19 să nu mai facă victime. În fruntea coloanei au mers preoţii, urmaţi de credincioşi care aveau în mâini icoane, cruci, steaguri bisericeşti şi flori. Securitatea lor a fost asigurată de zeci de poliţişti. (...) Reprezentanţii Bisericii au declarat că Drumul Crucii se organizează atunci când omenirea se confruntă cu epidemii, catastrofe naturale sau secetă”.
- Digi 24 și alte canale mass media reflectă declarațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care a afirmat că toate măsurile „oficiale şi autentice” de prevenire a izbucnirii unei epidemii „rămân unele raţionale” şi sunt menite să diminueze inclusiv aglomerarea unor spaţii publice, nu punerea lor sub lacăt. „În aceste zile de firească îngrijorare, care a cuprins şi spaţiul nostru public din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri provocate de coronavirus, credinţa, speranţa şi dragostea, discernământul moral, gândul la ceilalţi şi rugăciunea ar trebui să ne anime pe fiecare în parte mai mult ca de obicei”, a spus Bănescu într-o declaraţie acordată Agerpres. El a subliniat că „Biserica pledează şi va pleda ferm pentru respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate insistent de autorităţile medicale”.
- DC News a stat de vorbă cu preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, despre limitarea accesului la biserică în contextul noului coronavirus. „Închiderea bisericii ar fi consecința închiderii societății. Până acum, în România, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a depășit 50. (...) E mult prea multă isterie pentru cât se întâmplă. Nici pe vremea ciumei nu s-au închis bisericile”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, adăugând: „Ca la orice boală, trebuie să respectăm regulile de igienă. Biserica este dușmanul lipsei de igienă (...). Dacă Dumnezeu a îngăduit această boală, ne oferă și calea de a ieși din ea. Totul e să o vedem. Să ne liniștim și să nu uităm drumul pe care îl avem în viață: către sfințenie, nu către isterie și panică.”