Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
- Fapte pentru viață invită cititorii să descopere ce face Biserica Ortodoxă pentru cei afectați de Covid-19: „Locașurile de cult sunt închise publicului, dar Biserica este aproape de oameni. (...) Preoții se roagă zilnic la slujbe pentru toți cei care în aceste zile trebuie să rămână acasă. (...) Implicarea socială completează rugăciunea”. Site-ul publică și o listă cu 25 de proiecte ale Bisericii pentru sprijinirea persoanelor afectate de Covid-19.
- Mai multe publicații, între care Ziarul de Iași, Adevărul, Obiectiv Vocea Brăilei, Suceava News, PresaSM, Agerpres, scriu despre actele de filantropie ale Bisericii Ortodoxe Române: Mitropolia Moldovei și Bucovinei oferă o masă caldă la prânz angajaților Spitalului de Boli Infecțioase Iași; Arhiepiscopia Târgoviștei a cumpărat un aparat de monitorizare a funcțiilor vitale pentru Spitalul Județean de Urgență; Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a pregătit 470 de pachete cu dezinfectant, spirt și cloramină pentru asigurarea condițiilor de igienă în biserici; Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” oferă persoanelor aflate în carantină la Lacul Sărat produse de igienă şi cărţi; Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă, zilnic, prin parohii, hrană celor din centrele de urgenţă; Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților donează Spitalului Județean de Urgență două aparate de testare pentru Covid-19; Arhiepiscopia Sibiu a renunţat la jumătate de milion de lei de la Consiliul Judeţean pentru a fi direcționați Spitalului Judeţean de Urgenţă.
- Mediafax publică opinia istoricului Marius Oprea despre „Virusul naționalizării”, comentând un text al lui Liviu Antonesei, care propune naționalizarea bunurilor BOR pentru a acoperi pagubele provocate de pandemie. Probabil că singura vină a Bisericii este aceea că se dovedește un mai bun administrator decât statul, spune istoricul: „Naționalizarea este un eufemism care ascunde un rapt. Niciodată, după știința mea, o asemenea naționalizare nu a fost făcută «spre binele poporului»”. Ca membru în Adunarea Arhiepiscopiei Bucureștilor, Oprea amintește că mare parte din veniturile Bisericii merg spre programe sociale și ajutorarea nevoiașilor: „Biserica nu strânge bani pentru sine. Cu banii se repară locașuri de cult, se construiește, și nu neapărat doar biserici noi, ci și centre de asistență socială și medicală, se ajută săracii din parohii, se repară monumente istorice din patrimoniul național, se subvenționează pelerinaje, se împart pachete de sărbători. (...) Biserica rămâne, cu toate atacurile asupra ei, deasupra acestora și, cu cât e mai hulită, cu atât e mai plină de credincioși”.