Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
- Agerpres, Libertatea și alte publicații informează despre recomandările Bisericii Ortodoxe Române privind organizarea activităților filantropice în contextul actual, Biserica participând încă de la început la efortul comun de susţinere a persoanelor vulnerabile, împreună cu autoritățile centrale și locale. Pentru un mod de acțiune unitar și corelat cu eforturile instituțiilor statului, se recomandă desfășurarea la nivelul parohiilor a tuturor activităților filantropice specifice acestei perioade după o anumită procedură.
- Știri pe surse anunță că, la invitația Agenției de știri Basilica, pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoșani, a transmis un rezumat al implicării acestuia în lupta cu noul coronavirus: „Am ajutat cu produse de igienă și alimente, bani pentru echipamente de protecție, dar și achiziționarea din Coreea de Sud a unui dispozitiv medical de testare a persoanelor suspecte de infecție. (...) La o estimare provizorie, făcută astăzi (27 martie 2020, n.r.), valoarea acestor ajutoare este de 105.000 de lei”.
- Evenimentul zilei aduce în atenție cuvintele pr. Iustin de la Mănăstirea Oașa, rostite la predica duminicală: „Să ne transformăm casa în biserică. Să devină locul unirii cu Hristos. După cum spunea Părintele Arsenie Boca: Toți suferim, numai că unii suferim degeaba! Ascultați predica și rugați-vă pentru toți cei care sunt acum în linia întâi a luptei cu pandemia! Doamne ajută!”
- Adevărul semnalează o „uriaşă dovadă de solidaritate la Suceava”, unde „Biserica, ONG-urile şi oamenii de afaceri fac donaţii” pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă de aici, cel mai mare focar de coronavirus din ţară. Toţi banii vor intra în conturile Crucii Roşii Suceava, de unde vor fi direcţionaţi spitalului în funcţie de nevoi. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunţat că va dona două aparate de testare pentru COVID-19, cu 2.000 de kituri.
- Tot Adevărul scrie că preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, include mersul la Biserică în categoria serviciilor esenţiale în perioada de izolare, precum cele furnizate de farmacii şi supermarketuri. Bolsonaro precizează că aceste activităţi trebuie să se conformeze, totuși, instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii. Unele municipalităţi din Brazilia au introdus restricţii în privinţa ceremoniilor religioase, denunțate de Bolsonaro, care a cerut ridicarea lor: „Autorităţile unor state şi municipalităţi trebuie să renunţe la politica pământului pârjolit pe care o duc”.