Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
- Știri pe surse relatează că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică Sfânta Liturghie și s-a rugat pentru toți bolnavii de COVID-19, dar și pentru medicii și asistentele care depun eforturi în depășirea pandemiei. Preafericirea Sa a făcut referire la vindecarea unui copil stăpânit de un duh necurat şi a afirmat că textul biblic ne oferă un răspuns în lupta noastră cu pandemia actuală. Credinţa şi rugăciunea au un rol important în lupta duhovnicească pe care trebuie să o purtăm cu această molimă ce afectează societatea contemporană, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
- De pe același site aflăm că Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a lansat, în Duminica Sfântului Ioan Scărarul, un apel la solidaritate cu cei afectaţi: „Când mulţi dintre noi suferă în această perioadă de boală, singurătate, teama morţii, trebuie să cultivăm solidaritatea”. Episcopul-vicar patriarhal a adăugat: „Trebuie să ne rugăm unii pentru alţii şi toţi împreună pentru întreaga lume, ca Dumnezeu să ne scape de această încercare pe care o traversăm în aceste zile”.
- Pro TV și Adevărul relatează că Biserica Ortodoxă Română a anunțat, marți, că centrele eparhiale, protoieriile, parohiile și mănăstirile s-au implicat și au adunat, până acum, un ajutor financiar de peste 4 milioane de lei destinat celor care „suferă deja consecințele dureroase ale acestei situații de criză”. La acest sprijin social-filantropic în derulare se adaugă donația Părintelui Patriarh Daniel, în valoare de 10.000 de lei din salariul personal, depusă în contul platformei „Ajută cu bucurie” (ajutacubucurie.ro), în scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii activi în acest proiect sprijinit de Patriarhia Română și de Federația Filantropia.
- Zeci de măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza din sănătate sunt semnalate în presă, între care Agerpres și InfoPrut. În toată ţara, parohii, mănăstiri, episcopi şi arhiepiscopi ajută, fiecare la capacitatea sa, oferind sprijin spiritual şi consiliere, hrană caldă pentru lucrătorii medicali şi vamali, pentru vârstnici, persoane fără venituri şi persoane izolate în carantină. Mai multe eparhii achiziţionează aparatură medicală pentru spitalele locale şi dau un impuls efortului de strângere de fonduri pentru acestea, devenind astfel un catalizator social al eforturilor de sprijin în pandemie.