Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
- „Biserica Ortodoxă Română, îndelung hulită și contestată pentru Catedrala Neamului, a răspuns cu blândețe, dar mai ales cu donații impresionante în lupta cu COVID-19”, scrie Fanatik, adăugând: „De altfel, chiar Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș» a transmis, pe site-ul oficial, «mulțumiri Patriarhiei Române pentru sprijinul material și suportul spiritual». (…) Încă de la începutul epidemiei, atât Arhiepiscopia Bucureștilor, cât și majoritatea eparhiilor au participat activ la lupta împotriva răspândirii COVID-19, prin rugăciune și consiliere spirituală, dar și prin oferirea de spații pentru carantină, hrană celor izolați, sprijin divers pentru spitale, în funcție de necesități”.
- DC News consemnează răspunsul prof. dr. Teofil Lung, căruia i se spune „chirurgul lui Dumnezeu”, la întrebarea jurnalistei Dana Chera - Cum va fi Paștele fără Lumină?: „Acum e momentul să ne dăm seama că Lumina adevărată ar trebui să fie în fiecare din noi. (…) După ce va trece această urgie, se va vedea câtă Lumină am avut (dacă am avut vreodată) și câtă a rămas în noi, în drumul nostru spre desăvârșire. Dacă nu se va vedea această Lumină, lumea va merge cu pași repezi spre un dezastru planetar. Lumina vine de la Dumnezeu și e dată spre a lumina mintea, gândirea și imaginația. Biserica e în om, dacă este. (…) Ea trebuie să fie în noi!”
- Libertatea anunță că bisericile vor rămâne închise în Grecia pe toată durata sărbătorilor pascale, după cum a anunțat Sfântul Sinod, care a declarat că „înţelege pe deplin neliniştea Republicii Elene în această perioadă crucială”. Biserica i-a invitat pe credincioşi să se roage acasă şi a dat asigurări că va putea transmite Sfânta Liturghie folosind mijloacele oferite de noile tehnologii. Într-o ţară 90% ortodoxă şi unde Biserica nu este separată de stat, guvernul a luat decizia de a anula toate evenimentele religioase, cu excepţia înmormântărilor, iar bisericile au rămas deschise doar pentru rugăciune individuală. Biserica a donat 150.000 de euro pentru sistemul de sănătate, iar clericii vor dona fiecare o parte din salariu în acelaşi scop.
- Romanian Global News anunță că premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat: „Știu mulți atei care tot repetă: «Bisericile să fie încuiate!», însă NU pot să închid bisericile, eu sunt om credincios! (…) Am transmis mitropoliților, când îi sun - dar și ei mă sună ca să mă întărească -, să facă tot posibilul ca enoriașii să respecte izolarea socială, să nu se adune mulți la un loc, să se dezinfecteze icoanele. Să ia toate măsurile pe care le-am transmis oficial”. Vențislav Mutafciyski, președintele Statului-Major național operativ, a spus anterior că Bisericii i s-au făcut doar recomandări în formă orală și că stă doar în competența și drepturile Sfântului Sinod să hotărască dacă bisericile se vor închide sau nu.