Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
- Întreaga presă a marcat sărbătoarea de Sfântul Gheorghe. Antena 3 amintește că acesta s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. „Încă de tânăr rămâne fără tatăl său, care a murit mărturisind credința creștină. Împreună cu mama sa se mută în Palestina. Urmează cariera militară, ajungând comandant în armata împăratului. În anul 303, când acesta a început persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe a mărturisit chiar înaintea lui credința în Hristos. După ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.” Și după moarte sfântul s-a arătat făcător de minuni. Este cinstit printr-un număr mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, precum și prin numărul mare de oameni care îi poartă numele.
- Mass-media consemnează cea mai recentă declarație a președintelui României, conform căreia după 15 mai, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze în spațiile publice fără restricții de circulație și fără obligația declarației pe proprie răspundere. În schimb, populația va fi obligată să poarte pe termen nelimitat măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Adunările cu număr mare de persoane, inclusiv competițiile sportive, nu vor fi reluate. Despre revenirea elevilor la școală, Klaus Iohannis a spus că subiectul este în curs de analiză.
- Radio Europa Liberă Moldova scrie că, în Catedrala Treimii din Tbilisi, capitala Georgiei, credincioșii au petrecut întreaga noapte de Înviere în biserică, din cauza interdicției de circulație pe timpul nopții. Majoritatea celor prezenți aveau măști de protecție. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei (87 de ani). În Georgia au fost deschise bisericile mari, unde era loc suficient pentru a se respecta distanța recomandată.
- Digi 24 semnalează că mănăstirea ortodoxă din Ucraina, Lavra Poceaev, ar fi devenit focar de infecție cu noul coronavirus după ce peste 150 de oameni, inclusiv preoți, s-au infectat. Orașul Poceaev (8.000 de locuitori) a fost închis. Mănăstirea din interiorul orașului are 500 de ani. Autoritățile religioase au negat că aici este focar, astfel că a fost vizitată de sute de credincioși în această perioadă. În prezent, mănăstirea este închisă publicului. Lavra Poceaev oferă locuri de muncă pentru mulți locuitori ai orașului, de aceea autoritățile au ezitat să pună presiune asupra clericilor, susține BBC.