Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Zi‑de‑zi.ro semnalează că președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a făcut o „pledoarie pentru respectarea tuturor regulilor izolării”, cu accent pe „revenirea graduală la viața obișnuită”, într‑un text intitulat „Biserica în vremuri de restricții”: „(...) se vorbește de perspectiva redeschiderii parcurilor, hotelurilor, grădinițelor, școlilor și universităților, a sezonului la mare și la munte, de accesul lărgit în magazine alimentare, de îmbrăcăminte și încălțăminte, de menaj și grădinărit, în muzee, de reluarea zborurilor externe și interne etc. Se vorbește mult și de restaurante, baruri, cluburi. (...) Dar nu am auzit mai nimic despre biserici și cimitire. (...) Românii nu merg la biserică numai pentru slujbele din duminici și sărbători, nu merg numai să se spovedească și să se cuminece, nu merg neapărat să sărute icoanele și nici ca să stea unii lipiți de alții. Foarte mulți români merg la biserică peste săptămână, preț de câteva minute, ca să se roage în liniște și chiar în singurătate, să fie doar cu Domnul și cu sfinții, să se despartă un pic de zgomotul străzii, de rele, de amenințări și de ispite”.
Timp Online scrie că pe agenda Consiliului Local Bistrița, în ședința de joi, 30 aprilie, se află și aprobarea unui sprijin financiar de la bugetul local, pe anul în curs, pentru unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România. În acest sens, a fost aprobată în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița, la capitolul „Cultură, recreere și religie”, suma de 685.000 de lei. Consiliul se va întruni în sistem de videoconferință, pentru a doua oară de la instituirea stării de urgență.
România TV amintește un interviu din 2011 cu Marcel Vela, pe atunci primar în Caransebeș. Acesta spunea: „Dacă nu aș fi fost primar, probabil mi‑ar fi plăcut să fiu starețul unei mănăstiri din Munții Banatului”. De altfel, actualul ministru de interne e cunoscut în partid ca un om foarte credincios.
Site‑ul Agora din Republica Moldova publică un rezumat al dezbaterii organizate de Radio „Europa Liberă” în cadrul noului sezon al proiectului multimedia „AntiNostalgia - Privind spre viitor”. S‑a discutat despre represiunile asupra Bisericii în perioada regimului totalitar comunist, promovarea ateismului ca politică de stat, dar și despre atitudinea corectă față de religie pe timp de pandemie. Concluzia a fost că, în toate țările din fostul lagăr socialist, regimul totalitar comunist a prigonit Bisericile şi a promovat ateismul ca politică de stat. În RSS Moldovenească sute de clerici și credincioși au fost întemniţaţi, exilaţi sau executaţi. Locaşurile de cult au fost jefuite, distruse sau transformate în depozite, spitale și cluburi sătești. „Europa Liberă” a realizat mai multe filme pe acest subiect.