Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Digi 24 conseamnează că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îndeamnă credincioșii să participe la slujbele Bisericii, chiar dacă ele vor avea loc în următoarea perioadă în curțile locașurilor de cult, deoarece este important mai ales „când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de anxietate, de spaimă”, iar slujbele Bisericii sunt „o vindecare de singurătate, de nelinişte”, potrivit Basilica.ro. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să transforme această perioadă de însingurare şi nelinişte într‑o perioadă de speranţă, într‑o perioadă de comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune şi comuniune mai intensă cu semenii noştri prin fapte bune”, a spus Patriarhul Daniel la finalul slujbei oficiate în Paraclisul Sfântului Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale.
Mediafax și întreaga presă prezintă măsurile care se vor aplica începând din 15 mai, inclusiv posibilitatea ca oamenii să meargă la biserică, cu respectarea unor precauții sanitare. Astfel, vom putea să intrăm în biserică, dar aplicând normele de distanțare socială, și se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor de cult, iar împărtășania se va putea face doar cu lingurițe și pahare de unică folosință. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase. Documentul elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai.
Adevărul de Zalău scrie despre „inginerul care salvează bisericile de lemn ale României”, Bogdan Ilieş. El a descoperit frumuseţea bisericilor de lemn încă din copilărie, iar mai târziu şi‑a dat seama şi de valoarea lor istorică şi identitară, aşa că şi‑a făcut un scop din a le proteja şi restaura. Din 2019, este vicepreşedintele Asociaţiei Arhaic din Zalău, care gestionează proiectul „Ambulanţa pentru monumente”, care are ca scop protejarea şi reabilitarea monumentelor istorice aflate într‑o stare avansată de degradare sau precolaps.
Historia publică un documentar despre Mănăstirea Dealu, necropola domnească unde este îngropat capul lui Mihai Viteazul. Ea este menționată documentar încă din anul 1431. Situată pe un deal la nord de Târgoviște, în vechea capitală a Țării Românești, biserica de lemn a fost reconstruită din temelii în timpul domniei lui Radu cel Mare (1499‑1501) și terminată în timpul domniei fratelui său, Vlad cel Tânăr (1510‑1512). Biserica a fost pictată în anii 1514‑1515 de zugravul Dobromir din Târgoviște.