Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Evenimentul zilei titrează: „După multe săptămâni, credincioșii s-au putut întoarce la biserici. Comunitățile s-au refăcut. Preoți și enoriași s-au regăsit cu emoții și, adesea, cu lacrimi. Alexandru Ghiruțan, student la Universitatea Tehnică din Cluj, a descris plastic revenirea la biserică: «Mi-am dat seama că a privi Liturghia la televizor și a merge la slujbă este ca diferența între a privi o emisiune despre gătit și a găti și gusta efectiv bucatele în realitate». Pentru că apropierea fizică a rămas în continuare interzisă, multe biserici au recurs la o idee încântătoare pentru a menține distanța de siguranță sanitară: au desenat pe asfalt flori și alte decorațiuni, astfel încât curțile lor s-au transformat în grădini duhovnicești.”
G4 Media scrie că Biserica Ortodoxă Română a împărțit ajutoare de aproape 19 milioane de lei, până la ridicarea stării de urgență. Bisericile și mănăstirile din țară au început acțiunile caritabile când criza din cauza pandemiei de COVID-19 s-a amplificat și au continuat până în 15 mai, oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină, au transmis reprezentanții Bisericii. Rezultatul total al ajutorului oferit până în prezent, la nivelul întregii Patriarhii Române, este în cuantum de 18.917.028 de lei și a fost direcționat în cea mai mare parte către zonele cele mai vulnerabile, afectate în această perioadă de pandemie.
Știrile PRO TV anunță că Mănăstirea Neamț a anunțat oficial că nu are nici o pretenție financiară de la stat după ce a găzduit pe timpul stării de urgență un centru de carantină. Suma pe care ar fi trebuit să o încaseze depășește 250.000 de lei. Benedict Sauciuc, părintele stareţ al Mănăstirii Neamț, a precizat că toate cheltuielile cu persoanele carantinate de la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie de la Neamţ” vor fi suportate de mănăstire, neexistând nici o pretenţie financiară pentru cazarea acestora. „Am scris în adresa către Primăria comunei Vânători-Neamţ, spre ştiinţa Direcţiei de Sănătate Publică, faptul că la nivelul Bisericii Ortodoxe Române s-au făcut colecte, ajutoare în natură şi în bani, acolo unde a fost nevoie, aşa cum a făcut Biserica întotdeauna când ţara a avut nevoie”, a declarat starețul.