Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Constanța 100% scrie despre comorile Dobrogei, printre care Biserica Îngropată din Istria, construită în 1857 și care din 2007 este monument istoric. Biserica a fost ridicată „la insistențele creștinilor ortodocși bulgari din zonă. Autoritățile otomane de la Babadag au aprobat construcția, dar cu o serie de reguli: să nu fie mai înaltă decât casele din zonă, să nu aibă turle, clopot și clopotniță, de aceea temelia a fost pusă la un metru sub pământ. Pentru a avea acustică, în lipsa turlelor, s-au introdus în pereți 53 de amfore de lut, de 20-30 cm adâncime. Biserica a fost construită cu piatră adusă de la ruinele cetății Histria. Pictura din interior datează din 1862 și a fost scoasă la lumină, de sub tencuială, în 1967. (…) În spatele bisericii e un mic muzeu, una dintre comorile ascunse ale Dobrogei: obiecte de cult din 1848 (icoane, veșminte preoțești), dar și cărți vechi din 1845, inclusiv Evanghelia. (...) Din păcate, biserica este ignorată de majoritatea turiștilor care ajung pe litoral”.
Gândul scrie despre drama soldată cu cel puțin 5 morți și 6 răniți care s-a petrecut în urma unei luări de ostatici într-o biserică penticostală din Zuurbekom, la nord-vest de Pretoria, Africa de Sud. Potrivit poliției, clădirea a fost eliberată în urma unei operațiuni a forțelor de ordine. Patru dintre persoanele care au decedat au fost găsite împușcate și arse în interiorul unui autovehicul, iar un membru al forțelor de securitate a fost împușcat în timp ce intervenea pentru a opri luarea de ostatici. Biserica din Zuurbekom nu este la primul incident de acest tip, un schimb de focuri a avut loc aici și în 2018.
Europa liberă face o trecere în revistă a reacțiilor internaționale în problema Catedralei „Sfânta Sofia”. Le Monde scrie că Papa Francisc s-a declarat „profund îndurerat” de decizia lui Recep Tayyip Erdogan de o a transforma în moschee. La Repubblica redă textul scrisorii Consiliului Mondial al Bisericilor, adresată lui Erdogan, și îl citează și pe purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, care oferă „toate asigurările” că frescele creștine din fosta biserică nu vor fi atinse. El Pais semnalează că Turcia intră în conflict și cu UNESCO, pentru care „Sfânta Sofia”, aflată pe listele Patrimoniului Umanității, este înregistrată ca muzeu, iar cotidianul turc Cumhuriyet scrie despre boicotul internațional pe care Grecia îl propune europenilor asupra produselor și economiei Turciei.