Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Știripesurse.ro scrie că Biserica „Sfânta Paraschevi”-Pikridion din Constantinopol, ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, şi-a sărbătorit duminică ocrotitoarea. Liturghia a fost oficiată de PS Părinte Kassianos, Episcop de Arabissos, delegatul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Locaşul de cult de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur” este, începând cu anul 2004, biserica românilor ortodocși din Turcia. Locașul a fost reconstruit din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Pikridion. Din vechea biserică se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu Pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.
Același site relatează că PS Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a participat sâmbătă la hirotonia unui nou Episcop-vicar în Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Canadei: PS Părinte Bartolomeu de Keramon. Ceremonia a avut loc în Biserica ortodoxă greacă „Sfânta Cruce” din orașul Laval, provincia canadiană Québec, și a fost prezidată de IPS Părinte Sotirios, Arhiepiscopul ortodox grec al Canadei. La sfârșitul slujbei, ierarhul român l-a felicitat pe PS Bartolomeu de Keramon, dorindu-i binecuvântare de la Dumnezeu și împliniri pastorale în noua chemare, notează Episcopia Canadei. PS Ioan Casian i-a oferit în dar o icoană și volumul „Teologia Ortodoxă în sec. al XX-lea și începutul sec. al XXI-lea” (varianta în limba engleză), publicat la Editura BASILICA. Arhimandritul Nectarie Mostratos a fost ales de Sinodul Patriarhiei Ecumenice Episcop de Keramon în ședința de lucru din 13 februarie 2020.
Agerpres anunță că arheologii au descoperit în nordul Israelului ruinele unei biserici vechi de 1.300 de ani, în timpul unor săpături în satul Kfar Kama, în Galileea Inferioară, înainte de construcţia unui loc de joacă. Fotografii de la faţa locului arată podele ornate cu mozaic multicolor. Potrivit arheologului Nurit Feig, biserica include o curte de mari dimensiuni, un pronaos şi o sală centrală. Au fost descoperite şi alte camere, adiacente bisericii, despre care cercetătorii cred că ar fi putut face parte dintr-o mănăstire. Satul Kfar Kama este situat aproape de Muntele Tabor, locul Schimbării la Faţă a lui Iisus Hristos.