Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Alba24 publică un reportaj despre Mănăstirea Oașa, „o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1.350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc. Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde «împărăția sălbăticiunilor», așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire. (...) Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august”.
Și Adevărul scrie despre o „mănăstire-unicat în România”. Valea Albă este denumirea unui sat din comuna Războieni, judeţul Neamţ, unde Ştefan cel Mare a purtat, la data de 26 iulie 1476, o bătălie cu turcii, „otomanii nimicind micuţa oaste moldavă, mari boieri sfârşind aici, iar legendele acestor locuri spun că valea unde a avut loc lupta era albă de la oasele miilor de ostaşi ucişi. De aici şi denumirea. Abia peste 20 de ani de la acest eveniment din istoria Moldovei, domnitorul a poruncit ca pe locul unde fuseseră adunate osemintele acestora să fie ridicată o mănăstire, cea de la Războieni. Aşezământul este unic în ţară tocmai prin acest fapt, constituindu-se într-un mausoleu ce adăposteşte sub dalele altarului şi pronaosului osemintele ostaşilor căzuţi la Valea Albă, el fiind terminat şi sfinţit pe 8 noiembrie 1496”.
Jurnalul semnalează că „Papa Francisc a numit şase femei, printre care Ruth Kelly, fost ministru britanic, în funcţii importante ale Consiliului Economic, fiind prima dată când femeile au roluri atât de importante în conducerea Bisericii Catolice. Numirile apar într-un context financiar delicat pentru Vatican (...) și marchează cel mai semnificativ pas al Papei pentru a-şi îndeplini promisiunea de a pune femei în poziţii de conducere. Este pentru prima dată când femeile au roluri atât de importante în conducerea Bisericii Catolice, scrie The Guardian. Până acum, Consiliul Economic era format exclusiv din bărbaţi şi conţinea 15 membri, opt episcopi şi şapte laici”.