Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Știri pe surse relatează că IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, în care vorbește despre valorile familiei naturale și nevoia de a le promova și proteja atât în viața cotidiană, cât și prin legi adecvate: „Trei valori fundamentale susțin coloana vertebrală a unui neam și-i asigură continuitatea istorică: familia, școala și Biserica. Nașterea într-o familie, formarea în cadrul școlii și împlinirea ca ființă umană prin comuniunea de iubire cu Dumnezeu sunt etapele devenirii omului și desăvârșirii sale ca fiind cea mai luminată ființă din creație”. Ierarhul trece în revistă provocările cu care se confruntă familia după căderea comunismului: migrația, divorțul, abandonul familial, noile modele de conviețuire importate din alte țări și sărăcia. Dintre toate acestea, scrie ierarhul în mesaj, numai „întoarcerea la principiile sănătoase de viață, pe care le-am moștenit și în care cei mai mulți dintre noi au avut privilegiul de a se naște, ne mai poate salva”. În ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă familia, avem nevoie să nu abandonăm aderarea la principiile sănătoase pe care ea s-a clădit de milenii, precizează IPS Ioachim.
Același site prezintă expoziţia permanentă „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani”, care a fost extinsă şi redeschisă pentru public. Muzeul Municipiului Bucureşti a anunţat că expoziţia de la Casa Filipescu-Cesianu a fost completată cu noi fragmente de frescă de la ansamblul monastic demolat de regimul comunist în perioada 1986-1987. „Este vorba despre un fragment extras în anul 1985 de pe pereţii Bisericii «Sfânta Treime» a Mănăstirii Văcăreşti, care înfăţişează o parte din grupul ctitorilor, împreună cu întemeietorul mănăstirii, Nicolae Mavrocordat (1680-1730), domn al Moldovei (1709-1710/1711-1716) şi al Ţării Româneşti (ian.-nov. 1716/1719-1730)”, precizează sursa citată. Al doilea fragment de frescă adus în expoziție în anul 2020 tratează tema biblică „Haemorrhoissa” (femeia cu scurgere de sânge vindecată de Hristos - n.r.). Din cei aproximativ 2.500 mp de frescă de la Biserica Mănăstirii Văcăreşti s-a reuşit extragerea a aproximativ 120 mp, reprezentând 80 de fragmente. Expoziția a fost vernisată pentru prima dată în luna februarie a anului 2017. La începutul anului 2020 a fost închisă temporar pentru reașezarea pieselor și aducerea fragmentelor care completează imaginea istorică a vechii mănăstiri.