Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Evenimentul zilei relatează că Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a declarat duminică, la Oradea, că sfinţirea noii catedrale din localitate, după 25 de ani de construcţie, reprezintă un eveniment mare şi binecuvântat pentru Biserica Ortodoxă Română. Preafericirea Sa a participat, alături de Episcopul Sofronie şi alţi 20 de ierarhi ai Sfântului Sinod, la sfinţirea Catedralei „Învierea Domnului” din imediata apropiere a Cetăţii Oradea. „Peste 2.000 de credincioşi au asistat în jurul clădirii la eveniment, pe platoul din faţă şi pe şoseaua închisă traficului rutier. (...) Din cauza măsurilor de prevenţie privind limitarea răspândirii COVID-19, accesul în interiorul catedralei a fost restricţionat ca număr, făcându-se pe bază de invitaţii. Înaltul ierarh a vorbit despre însemnătatea deosebită a acestei zile pentru Eparhia Oradiei, la împlinirea celor 100 de ani de la reînfiinţarea sa în drepturile de odinioară, la sărbătorirea celor 340 de ani de la prima atestare documentară, precum şi a celor 325 de ani de la menţionarea acestei vechi eparhii în Diploma împăratului austriac Leopold I în 1695”, menționează ziarul.
Monitorul de Suceava informează că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat încheierea unui parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Transporturilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”, ca parte din „Programul Ștefanian”. Este vorba despre un traseu turistic care include ctitorii din perioada marelui voievod, atât din România, cât și din Republica Moldova și Ucraina, mai exact „34 de mănăstiri și biserici domnești și boierești, 13 cetăți și șase curți domnești. Ruta este o bună oportunitate de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care ne-a lăsat-o marele voievod”, a spus șeful administrației județene. Președintele CJ a discutat despre stadiul acestui parteneriat cu ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, la Mănăstirea Sucevița, unde s-a încheiat restaurarea picturilor din interiorul Bisericii „Învierea Domnului”, începută în anul 2000, valoarea investiției fiind de peste 4 milioane de lei. Gheorghe Flutur a adăugat că, în curând, vor continua lucrările de restaurare la Biserica „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Reuseni, ultima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare.