Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Digi24, Libertatea și Ziare.com informează asupra intenției autorităților de a nu permite pelerinilor din alte localități să participe la sărbătoarea Sfântului Dumitru, dar Guvernul vrea să discute înainte cu Biserica Ortodoxă Română, pentru că „oamenii se iau după ce spun preoții”, a spus premierul Ludovic Orban. „Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, vom susţine punctul nostru de vedere, şi anume să poată să participe, dar să nu se facă pelerinaje de la distanţă şi să participe locuitorii din municipiul Bucureşti. Sigur, aici, Ilfovul - nu poţi să faci diferenţă între Bucureşti şi Ilfov, că de multe ori e o graniţă aproape invizibilă (...). Îi felicit pe mitropolit şi pe toţi preoţii care s-au comportat exemplar în această sărbătoare (de Sfânta Parascheva - n.r.), au îndemnat oamenii la un comportament corect. Acest lucru este extrem de important”.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a acordat un interviu pentru Ziare.com în care a vorbit despre poziția Bisericii față de pandemie: „Nimeni din Biserică, la nivel oficial, nu este irațional, nimeni nu a spus că trebuie suspendate regulile de protecție, pe care le-am internalizat deja. Am încredere că oamenii vin să se închine, nu să se îmbulzească. Se mai întâmplă cu ocazia unor petreceri și evenimente, am văzut, dar nu în biserică, acolo unde vin oameni cuminți, decenți, care vin să se roage. Dacă s-ar fi acceptat ca Biserica să dea dovadă de organizare, luând toate măsurile, acest lucru ar fi condus la desfășurarea unui pelerinaj moderat ca număr de participanți, pentru că, vă asigur, anul acesta nu ar mai fi venit mase de oameni la Iași. Oamenii se tem, sunt mai prudenți”.
Rotalianul povestește că parohia ortodoxă din Giaveno, nordul Italiei, și-a luat rămas bun de la preotul Livius Todirașcu, care, după 10 ani dedicați enoriașilor, se întoarce în orașul său natal, Piatra Neamț. A fost slujbă plină de emoții atât pentru el, cât și pentru credincioși, mulți dintre ei venind împreună cu familiile lor. Un moment special l-a reprezentat scrisoarea dascălului Ionuț Diaconu: „Acum aproximativ 10 ani, cu binecuvântarea PS Episcop Siluan, s-a înființat Parohia Giaveno, o bisericuță mică și veche, la intrarea în localitate. Aici a venit un preot tânăr, plin de zel, smerit și cu un mare har de la Dumnezeu, provenind dintr-o familie foarte credincioasă”.