Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Mitropolia Ardealului a lansat, în Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români, campania „10 mari filantropi”, prezentată pe site-ul dedicat www.marifilantropi.ro și la care sunt invitați să participe toți cei care prețuiesc actele de filantropie și vor să onoreze memoria celor care le-au făcut. Votul poate fi trimis pe adresa de mail sectorulculturalma@yahoo.com sau prin WhatsApp la numărul 0757.153.129, până în data de 5 decembrie 2020.
Evenimentul zilei consemnează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pentru prima duminică din Postul Naşterii Domnului 2020 o scrisoare pastorală. Mesajul pune accent pe apărarea familiei creștine, iar părinţii sunt chemaţi să ocrotească viaţa încă de la zămislire şi să îi înveţe pe copii să preţuiască sănătatea ca dar al lui Dumnezeu. Sfântul Sinod a proclamat 2020 „Anul omagial al pastorației părinţilor şi copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români” în Patriarhia Română. Astfel sunt evidențiate două coordonate cu importanță majoră în viața și activitatea bisericească: omagierea pastorației părinților și copiilor, care are ca scop cultivarea vieții creștine în familie și promovarea educației creștine în societatea contemporană; comemorarea filantropilor ortodocși români, cu scopul promovării filantropiei creștine astăzi, ca lucrare esențială în activitatea Bisericii, inclusiv prin identificarea marilor filantropi care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea Bisericii Ortodoxe Române.
Obiectiv de Suceava semnalează apelul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților către credincioși de a comunica cât mai multe informații legate de momente în care au simțit că li s-au împlinit dorințe în urma rugăciunilor adresate Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava sau chiar au avut întâmplări care ar putea fi considerate minuni: „Rugăm pe toți dreptmăritorii creștini să consemneze în scris ce minuni au simțit personal că au fost săvârșite, cum au fost ajutați în momentele grele ale existenței lor ori ce reușite au avut în urma rugăciunilor făcute la moaștele Sfântului Ioan cel Nou”, se precizează într-un comunicat de pe contul de Facebook care face trimitere la un text mai detaliat postat pe site-ul arhiepiscopiei. Scopul acestui demers este redactarea unei lucrări care să aibă în centrul ei influența Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava asupra credincioșilor care i-au adresat rugăciuni.