Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Monitorul de Vaslui publică un amplu articol despre Sfântul Nicolae, care „este, de sute de ani, unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți. Ca protector îndrăgit al copiilor, este primul moș darnic sau justițiar care le aduce cadouri odată cu sosirea iernii. Sfântul Nicolae, Sfânt-Nicoară, Sfântul Ierarh Nicolae oferă ajutor văduvelor, orfanilor, fetelor sărace la măritat; este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război (...); este cinstit atât pentru boli, cât și pentru lovituri, și desigur pentru sprijinul acordat în cele mai diverse situații. El nu a dorit să ajungă arhiepiscop, nici să-i fie recunoscute faptele bune și minunile înfăptuite din timpul vieții, nici să câștige atâta popularitate, devenind, pentru mulți, Sfântul care pune daruri în ghetuțe! Oamenii îl iubesc și i se închină, îl roagă să le ocrotească viețile și gospodăriile. Și, pentru că Sfântul ocupă un loc important în viața lor, mirenii fac praznice, îi cântă colinde și spun povești despre el, în care Sfântul rămâne așa cum îl știm cu toții: grabnic ajutător și făcător de minuni”. Ziarul precizează că peste 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae - circa 540.000 de bărbați (Nicolae, Neculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoară) și 280.000 de femei (Nicoleta, Niculina, Neculița, Nicolina, Nicola). Dintre aceste prenume, cel mai răspândit este Nicolae/Nicolaie, aparținând unui număr de 353.415 bărbați, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.030 de femei.
Știri pe surse relatează că Mănăstirea Cernica din apropierea Capitalei l-a serbat în cadrul restrâns impus de pandemie pe reîntemeietorul său, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii, iar raclele cu moaștele celor doi sfinți cernicani, Sf. Calinic și Sf. Cuv. Gheorghe, au fost așezate spre închinare în Ostrovul Sfântului Nicolae. „Acești doi corifei ai Bisericii noastre au făcut posibil ca predania părinților de la Athos legată de Rugăciunea inimii, de ascultare și de participarea la sfintele slujbe, acest model athonit să fie adus în pământul românesc”, a spus starețul mănăstirii, părintele protosinghel Vasile Pîrjol. Construită pe două ostroave, Mănăstirea Cernica este inclusă în lista monumentelor istorice din România și a fost ctitorită în anul 1608 de Cernica Știrbei (Marele Vornic al lui Mihai Viteazul) și soția lui, Chiajna.