Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Revista presei
Mesagerul de Neamț relatează că Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a explicat, într-un mesaj, care sunt motivele pentru care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. „Cele două teme, omagială și comemorativă, evidențiază două coordonate esențiale prioritare în viața și activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre. Grija pastorală și atenția specială manifestate de Patriarhia Română față de comunitățile ortodoxe românești din afara granițelor țării s-au concretizat prin înființarea de numeroase parohii și eparhii noi care să vină în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor români ortodocși din afara României”, se spune în mesaj, care este reprodus integral.
La rândul său, site-ul Știri pe surse prezintă cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rostit la slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani (2020-2021), la Catedrala Patriarhală, și intitulat „Să transformăm vremea de încercare în timp de binecuvântare”: „Anul acesta, sfintele sărbători ale Nașterii Domnului, Anului Nou şi Botezului Domnului sunt prăznuite într-o atmosferă mai dificilă din cauza pandemiei de COVID-19. (...) Însă comuniunea în rugăciune, pacea sufletului, bunătatea inimii și cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj și speranță. Vă felicităm în mod deosebit pe dumneavoastră, cei care sunteţi prezenţi la biserică, precum şi pe toţi cei care acum se află în comuniune de rugăciune cu noi prin intermediul posturilor de radio, de televiziune și prin internet”, a spus Patriarhul României.
Banatul azi semnalează că pentru restaurarea bisericii de lemn din Românești, care costă peste 3,5 milioane de lei, licitația a fost demarată în decembrie 2020 și, dacă totul decurge bine, lucrările ar putea începe în primăvara anului acesta. Potrivit caietului de sarcini, sunt prevăzute operațiuni care să corecteze pierderea etanşeității învelitorii, prin revenirea la învelitoarea originală de şiță. În plus, sunt necesare lucrări de recondiționare a componentelor structurale deteriorate în urma infiltrațiilor, a tasărilor și alunecărilor de teren. De asemenea, se impune rezolvarea întregului sistem de infrastructură, prin realizarea unor fundaţii din beton, a unui soclu stabil din piatră naturală în sistem uscat şi a recondiţionării sau înlocuirii tălpilor deteriorate ale pereţilor, se mai precizează în documentele licitației.