Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului) Matei 4, 12-17 În vremea aceea, auzind că Ioan a fost întemnițat, Iisus a plecat în Galileea. Și, părăsind Nazaretul, a venit să
Revista presei
Știri pe surse consemnează că Episcopul Ioan Casian al Canadei ne-a sugerat, la început de an, inspirat de cuvintele Sfântului Vasile cel Mare, să „avem busola cea bună și inspirația cea adevărată în luarea deciziilor după cum mărturisim prin cuvântul că suntem creștini. (...) Temelia tuturor cuvintelor și faptelor noastre să fie cuvântul lui Dumnezeu, așa cum a fost și la întemeierea lumii. Acest cuvânt este medicamentul care vindecă boala și ne îndreaptă spre calea veșniciei și a sfințeniei”, a spus ierarhul în mesajul pastoral de la începutul anului, amintind că timpul nostru este un spațiu al luptei pentru mântuirea noastră. În finalul mesajului, ierarhul a amintit că 2021 este Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. „Este important să ne gândim la felul în care putem continua, propovădui, transmite și întări credința creștin-ortodoxă acolo unde ne aflăm. Biserica în întregimea ei - cler și credincioși - este chemată la această lucrare cu timp și fără timp”, a mai spus Episcopul Canadei.
Ziarul Unirea scrie despre Sfânta Taină a Botezului: „Botezul este ritualul care în creștinism, încă din perioada Noului Testament, reprezintă modalitatea de intrare în comunitatea creștină, în aproape toate confesiunile. În Biserica Catolică, în Biserica Ortodoxă și în bisericile vechi orientale, Botezul reprezintă una din cele șapte taine (sacramente). Primul botez menționat în Noul Testament este botezul lui Ioan. (...) Iisus S-a botezat de către Ioan, după cum mărturisesc Evangheliile. (...) În Faptele Apostolilor ni se relatează că Pavel din Tars îi întâlnește în Efes pe ucenicii lui Ioan Botezătorul. După ce aceștia i-au relatat despre botezul săvârșit de ei în numele lui Ioan, Pavel le explică că Ioan a botezat cu un botez al pocăinței și că a arătat tuturor să creadă în Cel Care avea să vină după el, adică în Iisus Hristos. Iar acei ucenici ai lui Ioan s-au botezat în numele Domnului Iisus”.
La rândul său, Kanal D anticipează sărbătoarea de Sfântul Ioan, la 7 ianuarie, amintind că acesta s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus și a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas fără grai până când fiul lui și-a căpătat numele.