Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Știri pe surse relatează despre Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cel mai mare lăcaș de cult din capitala Moldovei, care şi-a sărbătorit hramul istoric, Întâmpinarea Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în ziua acestei sărbători de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu alți șase ierarhi: membrii Sinodului mitropolitan și doi arhierei basarabeni - Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, și Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți. Un număr limitat de credincioși au fost prezenţi la slujba arhierească în interiorul catedralei, respectându-se măsurile de distanțare sanitară. Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iaşi a început luni-seară prin săvârşirea slujbei de priveghere de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Actul de naştere al sfântului lăcaş datează din 1826, prin decret al domnitorului Ioan Sandu, însă construcţia propriu-zisă se datorează Mitropolitului Moldovei, Veniamin Costachi. Lucrările au început în anul 1833, iar catedrala a fost sfinţită în 23 aprilie 1887, slujbă la care a participat şi regele Carol I. În 1889, la Catedrala Mitropolitană au fost aduse moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”.
Tot Știri pe surse anunță că stavrofora Daniela Nedelcu, stareţa Mănăstirii Vladimireşti, a trecut la cele veşnice în data de 1 februarie, la vârsta de 91 de ani. „În pacea, liniștea rugăciunii și a responsabilității pentru binele obștii mănăstirii, la vârsta de 91 de ani se îndreaptă spre Dumnezeu, pe Care L-a slujit cu credință și devotament din tinerețe, trecând prin suferințele desființării mănăstirii, pe care le-a asumat creștinește, lucrând ca pictor la multe biserici din Eparhia Dunării de Jos și din țară”, a transmis conducerea mănăstirii. Monahia Daniela Nedelcu a fost numită stareţă a aşezământului monahal în toamna anului 2005, fiind aşezată în această demnitate la 16 aprilie 2006. Ea a fost mărturisitoare în temnițele comuniste, fiind închisă la Mislea mai mult de 4 ani, împreună cu monahia Zorica Lațcu. Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1938, construcţia bisericii încheindu-se în anul 1943. În împrejurările anilor grei de suferinţă pentru tot neamul românesc, mănăstirea a fost desfiinţată în anul 1956. În 1990, a fost reînfiinţată prin hotărâre a Sfântului Sinod.