Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Europa liberă și altele anunță că Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost ţinta unui atac din partea unui extremist israelian. Patriarhul ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea, a condamnat acțiunea împotriva „Bisericii soră” şi a spus că Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și Bisericile Ortodoxe din Țara Sfântă sunt alături de cea română și de Preafericitul Patriarh Daniel, susținându-i împotriva acestui „act terorist care reflectă amploarea urii extremiștilor israelieni față de religia creștină în general și față de Biserica Ortodoxă în special”. Atacatorul a fost surprins de camerele de supraveghere din cartierul Musrara, Ierusalimul de Est, în timp ce încerca să spargă uşa lăcaşului de cult cu un bolovan. El a vrut să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie crucea.
Agerpres relatează declaraţia purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care a transmis, din partea instituţiei, un mesaj de mulţumire Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului şi autorităţilor israeliene, care au reacţionat solidar în condamnarea „actului de barbarie” consumat împotriva Reprezentanţei Patriarhiei Române de la Ierusalim: „Ca orice act de extremism dictat de raţiuni religioase, este rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreştin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudoreligioase din Orientul Mijlociu, sau laice, hiper-ideologizate, din alte părţi ale lumii”.
Hotnews scrie că ambasadorul Israelului la București, David Saranga, i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, în care exprimă consternarea sa și a guvernului său după atacul comis împotriva Bisericii Ortodoxe Române și precizează că „astfel de acte de ură nu reflectă spiritul poporului evreu și nu vor fi tolerate nici de autorități și nici de societatea israeliană”.
Press One publică un interviu cu Iosif Răzvan Bena, cercetător de top la „Institut de Physique Theorique CEA - Saclay” și preot la Paris, în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Specialist în gravitație cuantică și teoria stringurilor, Bena a făcut parte din lotul care a reprezentat România la Olimpiada internațională de fizică din 1993 şi a obținut medalia de aur. În același an a fost acceptat la MIT, unde a terminat ca șef de promoție. Şi-a continuat studiile doctorale și postdoctorale la UCLA și Princeton, iar în 2006 s-a întors în Europa. În 2010 a fost hirotonit preot, slujind într-o biserică din sudul Parisului.