Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Digi24 semnalează că săpăturile pentru construcția unei noi parcări în Oradea au scos la iveală vestigii care ar putea aparține unei biserici din secolul al XIV-lea. Arheologii au preluat controlul șantierului, în timp ce investiția primăriei a fost amânată. Locul, aflat în apropierea cetăţii Oradea şi în jurul căreia s-a format oraşul, este unul încărcat de istorie. Cetatea a avut o catedrală gotică, care la 1400 era considerată cel mai important loc de pelerinaj pe plan european. Parcarea care se construiește acum este una modernă, cu 277 de locuri, printr-un proiect în valoare de 24 de milioane de lei.
Alba 24 anunță că s-a stins din viață preotul Eugen Goia, personalitate aparte a culturii și Ortodoxiei din Câmpeni și Țara Moților. „Cu vocație și admirabil devotament, părintele Eugen a slujit Biserica Ortodoxă, cultura și istoria Țării Moților. A promovat în cărți și în numeroase articole marile personalități din Munții Apuseni”. S-a născut la 26 aprilie 1940, în Câmpeni, a făcut școala aici, apoi a urmat Seminarul Teologic din Cluj-Napoca şi Institutul Teologic din Sibiu. A fost hirotonit preot în anul 1965, în Parohia Sălciua de Sus din Alba, de către Episcopul Teofil Herineanu al Clujului.
Cotidianul publică un documentar despre Biserica Zlătari, de pe Calea Victoriei din București: „Tradiția amintește că a fost ridicată din lemn, prin contribuția meșterilor aurari și argintari, de unde și numele său. Ulterior, în anul 1635, Matei Basarab a ridicat, pe locul lăcașului din lemn, o biserică din zid, pe care o reconstruiește, în anul 1705, spătarul Mihai Cantacuzino”. Biserica a fost reconstruită și restaurată în mai multe rânduri. Este pictată de Gheorghe Tattarescu şi are hramurile „Nașterea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina”. Lăcaşul adăpostește o parte din moaștele Sfântului Mucenic Ciprian.
Știri de Cluj povestește istoria palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe, actualul sediu al mitropoliei, obținut de Episcopul Nicolae Ivan în 1934. Fusese construit în 1887 și folosit inițial de Casa Pădurilor. Ajuns la Cluj în 1921, Episcopul Nicolae Ivan a făcut nenumărate cereri la autorități pentru a primi palatul, ceea ce a reușit în cele din urmă. Instalarea primului Episcop al Clujului a avut loc la 6 decembrie 1921, iar în anul 1973, Episcopul Teofil Herineanu a reușit să o ridice la rang de arhiepiscopie. În anul 2005, în timpul păstoririi Arhiepiscopului Bartolomeu Anania, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înfiinţat o nouă mitropolie cu sediul la Cluj-Napoca.