Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Revista presei
Info Prut consemnează că Biserica Ortodoxă Română a cheltuit anul trecut 38 de milioane de euro pentru a oferi sprijin în pandemie, conform Raportului Consiliului Național Bisericesc. Cei 2.135 de angajați ai eparhiilor și organizațiilor bisericești din cadrul Bisericii Ortodoxe Române au mobilizat peste 14.500 de voluntari și au oferit servicii de asistență socială pentru aproape 138.000 de beneficiari. Totodată, pe lângă serviciile sociale oferite, prin programele filantropice Biserica a mai acordat ajutoare financiare de 17 milioane de lei și ajutoare materiale în valoare de 61,5 milioane de lei.
Gazeta de Nord-Vest prezintă Muzeul Ţării Oaşului, a cărui piesă de rezistență este biserica din Lechința, din prima parte a secolului al 17-lea. „Pridvorul este ritmat de patru coloane, latura vestică a acestora şi cosoroaba fiind decorate cu un brâu sculptat cu motivul funiei. O scară aflată în colţul nord-vestic al pridvorului permite accesul în turn. Pe latura răsăriteană a pridvorului se află uşa de intrare în biserică. Pronaosul şi naosul constituie două spaţii egale, cel dinspre vest fiind destinat femeilor, iar cel estic bărbaţilor”. Biserica cu hramul Sfintei Muceniţe Parascheva reprezintă ultimul lăcaş de cult de lemn păstrat din Ţara Oaşului, dovedind o artă odinioară înfloritoare a acestei regiuni.
Adevărul scrie despre copiii din Protoieria Târgovişte Nord care au muncit ore în şir la confecţionarea de mărţişoare pe care le vor oferi doamnelor şi domnişoarelor din Geangoeşti. Atelierul s-a desfăşurat în Biserica „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”, sub îndrumarea preotului paroh Ovidiu Adrian Gîmbă, fiind deja o tradiţie. Etnografii spun că, pe teritoriul României, mărţişoarele au fost purtate din timpuri imemoriale, dar primele mărturii scrise apar la Iordache Golescu, în secolul al 19-lea. Tradiţia mărţişorului era întâlnită şi în Roma antică, acolo unde la 1 martie era sărbătorită primăvara. Sărbătoarea romană coincide cu tradiţiile geto-dace privind începuturile primăverii.
Vocea Vâlcii relatează că Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sfinţit luni sala mare a bibliotecii mănăstirii construite în Suieşti, satul natal al Patriarhului Justinian Marina. Evenimentul a fost parte a manifestărilor dedicate împlinirii a 120 de ani de la naşterea celui de-al treilea conducător al Bisericii Ortodoxe Române.