Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Revista presei
Din Ziua de Vest aflăm că părintele consilier Iulian Nistea din Paris a susținut o conferință online în fața preoților și profesorilor de religie din cadrul Mitropoliei Banatului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Tematica întâlnirii a inclus proiectele NEPSIS cu tinerii români ai diasporei, raportul dintre spiritualitate și cultură, colaborările Bisericii din diasporă cu instituțiile de cultură, mijloacele catehetice moderne în mediul occidental, conferințele și taberele de tineret ale diasporei românești, dar și discuții despre experiențele liturgice mistagogice sau despre spiritualitatea monahală. Au fost menționate dificultățile slujirii preoțești în diasporă, în special cele legate de extraactivitățile din timpul săptămânii, care sunt greu de realizat.
Știri pe surse consemnează mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu: „Postul Mare este și el o carantină. (...) Biserica nu urmărește slăbirea noastră suplimentară cu obligații și interziceri adiționale. Dimpotrivă, ea ne cheamă să dăm sens carantinei pe care o trăim ca urmare a coronavirusului, prin Postul Mare, ca eliberare din robia față de lucrurile lumii acesteia”. Patriarhul Ecumenic a subliniat că aceasta se poate face prin post și prin iertare.
G4Media semnalează că o misiune arheologică franco-norvegiană a descoperit în Deşertul de Vest din Egipt vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea târzie, mărturie a unei vieţi monahale din secolul al V-lea. Izolat în deşert, în sud-vestul Egiptului, departe de aşezările cunoscute din epoca romană, situl frecventat de asceţi creştini a fost ocupat din secolul al IV-lea până în secolul al VIII-lea şi a cunoscut probabil cea mai intensă activitate în jurul secolelor al V-lea şi al VI-lea.
Adevărul scrie despre înfrăţirea Parohiei Butoiu de Sus din judeţul Dâmboviţa cu Parohia „Sfântul Ioan Casian” din San Antonio, Texas, act semnat cu ocazia hramului parohiei din Statele Unite şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al Statelor Unite ale Americii şi Mitropolitul ortodox român al celor două Americi. În Arhiepiscopia Târgoviştei sunt 55 de parohii înscrise la Concursul catehetic dedicat Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României, context în care s-au înfrăţit cu parohii româneşti din toată lumea: 17 din Spania, 14 din Italia, 6 din Germania, 3 din Belgia, câte două din Japonia şi Australia şi câte una din SUA, Canada, Elveţia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova.