Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Adevărul de Galați relatează că în satul Odaia Manolache, Galați, localnicii păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile de Florii: îmbrăcaţi în cele mai frumoase straie populare, membrii grupului de femei şi bărbaţi „Glasul Odăieşilor” s-au întâlnit la căminul cultural din sat pentru a cânta în Duminica Floriilor „Cântecul salciei”. Apoi, sătenii au mers cu ramuri de salcie şi flori la biserică. „Cea mai cunoscută tradiţie din Duminica Floriilor este aceea a ramurilor de salcie, pe care noi cu mare drag le ducem la biserică pentru a fi sfinţite de către preot. An de an, avem onoarea de a duce mai departe aceste tradiţii împreună cu membrii Ansamblului «Glasul Odăieşilor»“, a declarat Ecaterina Hulea, coordonatoarea grupului şi fosta educatoare a satului.
Rotalianul prezintă modul de desfășurare a slujbelor religioase ortodoxe din acest an. Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a emis câteva recomandări pentru preoții români, parohi ai bisericilor din toată peninsula, precum și pentru enoriașii lor, cu privire la desfășurarea slujbei de Înviere și a celei din ziua de Paște. Iată câteva dintre reguli: în regiunile care fac parte din zona roșie, credincioșii ortodocși se vor putea deplasa la biserică având la ei declarația pe propria răspundere (autocertificazione); slujbele din seara de Înviere și din Duminica Paștelui se vor desfășura respectând cu strictețe normele de siguranță anti-COVID, printre care distanțarea fizică de minimum un metru între persoane și purtând măști de protecție; nu sunt permise procesiunile. Site-ul publică și o hartă interactivă cu toate bisericile ortodoxe românești din Italia.
TVR Moldova consemnează că, începând din Duminica Floriilor, bisericile din Republica Moldova au voie să organizeze ceremonii în aer liber. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică interzice serviciile divine în spaţii închise în perioada 25 aprilie - 11 mai, dar bisericile au acum voie să organizeze ceremonii în aer liber. De Florii, scuarul catedralei din Chişinău a fost plin de credincioşi sosiţi să celebreze intrarea lui Iisus în Ierusalim. În faţa catedralei au fost puse difuzoare care au permis creştinilor să asculte slujba păstrând distanţa fizică. Autorităţile Republicii Moldova reamintesc cetăţenilor că este încă stare de urgenţă, iar măsurile de prevenire a infecției trebuie respectate.