Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Romanian Global News anunță că românii din localităţile Wolfratshausen, Geretsried și Bad Tölz din Bavaria aparţin, începând cu luna mai, de parohia nou-înfiinţată „Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Sebastian”. Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, l-a rânduit paroh pentru comunitatea bavareză pe părintele Constantin Bălăucă. Lăcaşul de cult, amenajat temporar într-o biserică evanghelică, se află în Wolfratshausen. Clericul a fost prezentat comunităţii sâmbătă, 15 mai. „Credincioșii români prezenți la slujbă (…) s-au bucurat de acest împreună-moment de rugăciune, dar mai ales pentru faptul că un preot cu experiență a fost desemnat să se ocupe de necesităţile lor duhovniceşti”, a declarat pr. Alexandru Nan, protopopul Bavariei. Parohia a fost înfiinţată ca urmare a numărului mare de români stabiliţi temporar sau definitiv în cele trei localităţi. Protopopul Bavariei a obţinut pentru slujire biserica evanghelică „Sfântul Mihail” din Wolfratshausen şi a oficiat prima slujbă în decembrie 2019. Apoi, slujbele au fost sistate din cauza restricțiilor impuse de pandemie, fiind reluate în Duminica Ortodoxiei din acest an. Până la instalarea preotului paroh, asistenţa duhovnicească a fost suplinită de preoţii Alexandru Nan şi Dumitru Aman.
Ziua de Vest relatează despre întrunirea din sala de ședință a Protopopiatului Reșița, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a preoților din eparhie pentru prezentarea noului regulament al cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română. „Ne dorim o uniformizare a unor bune practici şi o aplicare cât mai temeinică şi riguroasă a acestora, astfel încât toate cimitirele din Episcopia Caransebeșului să fie sistematizate, să aibă actele de proprietate și cele de concesiune bine organizate”, a precizat pr. Marius Dănănău, inspector eparhial. În cadrul prezentării, preoții au discutat despre noul regulament şi au adresat întrebări despre punerea în practică a acestuia, într-o dezbatere foarte utilă. Articolul amintește că, în Patriarhia Română, ideea înființării unui regulament al cimitirelor a fost discutată pentru prima dată în ședința sinodală din 11-13 decembrie 1967. Noul regulament a intrat în vigoare începând cu data de 11 decembrie 2020 și are 51 de articole în 12 capitole. El este o continuare și o actualizare a tradiției ortodoxe românești privind cinstirea mormintelor celor adormiți în Domnul, precum și îngrijirea cimitirelor.